Voor als het weer kan: op wijnreis door Zwitserland

Zwitserse kaas, chocolade, horloges en de adembenemende berglandschappen kennen we allemaal van Zwitserland, maar dit land heeft nóg veel meer parels. Zo is er de nauwelijks bekende Zwitserse wijn die voornamelijk in eigen land wordt gedronken en het ontdekken meer dan waard is. En als je toch gaat, zal je ter plekke ook versteld staan van de gastvrijheid en gastronomie.

Zeldzame wijn & zeldzaam lekker

Het is helemaal niet gek dat Zwitserse wijn nauwelijks bekend is buiten Zwitserland; het wordt niet op grote schaal geproduceerd en de Zwitsers drinken hun wijn maar al te graag zelf. De wijnproductie is verspreid over verschillende gebieden met elk zijn unieke karakter. Wallis levert eenderde van de wijn en is daarmee de grootste. Dan volgen Vaud en Duitstalig Zwitserland, en de kleinste hoeveelheid wijn komt uit De Drie Meren-regio.

In 2019 zijn zo’n 148 miljoen flessen Zwitserse wijn gebotteld. Per persoon drinken Zwitsers gemiddeld 38 flessen wijn per jaar, waarvan 14 flessen uit eigen land komen. Dat Zwitserse wijn een echte zeldzaamheid is wordt duidelijk als we kijken naar de cijfers: slechts 1% van alle wijn uit Zwitserland wordt geëxporteerd. De binnenlandse vraag is zo groot dat er bijna geen wijn over is voor de export. Zonde, want hierdoor kan Zwitserse wijn vrijwel alleen in het land zelf worden ontdekt. Al is dat tegelijkertijd een al te goede reden om een tripje te plannen – wanneer het weer kan.

Aan de wandel of op de fiets

Zwitserland is niet alleen aantrekkelijk voor wintersport, juist in de zomer valt er al wandelend of op de fiets veel te ontdekken. Je geniet van de overweldigende natuur en panoramische vergezichten en volgt een of meer van de vele wandelingen of fiets(mountain- of ebike)tochten langs wijngaarden vanaf zo’n 11 km tot zolang je maar wil.

Bijvoorbeeld langs de schitterende terrassen van Lavaux, Sentier des vignes of het wijngaardpad tussen wijndorp Salgesch en Sierre door natuurpark Pfyn-Finges. Deze routes brengen je ook langs burchten, kastelen, kerkjes en tussendoor proef je zoveel mogelijk de wijn en streekspecialiteiten.

Van vinothek tot berghut

Al sinds de Romeinse tijd wordt in Zwitserland wijn verbouwd en extra bijzonder zijn de proeverijen bij kloosters zoals die van klooster Frauenfeld. Bij wijn hoort eten en dus vind je ook overal culinaire hoogtepunten zoals bij Stall 247, de vinothek en taverna in Maienfeld. Of bij Domaine de Châteauvieux, een keuken voor fijnproevers van wild, truffels en wijn of bij Aux Trois Amis in Ligerz waar wordt gekookt met groenten uit eigen tuin, vis uit de Bielersee en regionale wijn.

Je kunt ook gaan voor meerdaagse routes en tussendoor overnachten in historische hotels tot designhotels en van familiehotels tot complete Swiss de luxe. Ook kamperen, slapen in een berghut of op de boerderij hoort tot de verrassende opties. Of helemaal ludiek: overnacht in zo’n doorzichtige iglo of kolossaal wijnvat middenin in een wijngaard.

Eten in Genève of in een wijngaard

Vanuit de Alpen is wereldstad Genève toch dichtbij. Doe dat vooral als je kennis wil maken met de culinaire ware liefde van Philippe Chevriers. ’Met lokale producten koken, betekent dat je de regio op waarde schat’, stelt de Geneefse topgastronoom Philippe.

Hij runt in en rond Genève verschillende restaurants – onder meer Châteauvieux, dichtbij Satigny. Zijn filosofie om zo lokaal mogelijk te koken is ook een liefdesverklaring aan de regio rond Genève. Wil je liever buiten de stad in een wijngaard eten, dan is de keuze ronduit reuze. Zie voor meer info en restaurants in wijngaarden My Switzerland/Wijntoerisme.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met My Switzerland. 

Naturpark Pfyn-Finges, Zwitserland