Wat is szechuanpeper?

Raar maar waar; szechuanpeper is een peperige bes hoort niet tot de peperfamilie, maar bij de familie van wijnruit, een citrusachtige. De struik kan 2½ meter hoog worden en groeide oorspronkelijk in de wat koudere streken van China en in de regio Sichuan (midden China), vandaar de naam. Dit en meer lees je over in dit artikel over szechuanpeper. 

Liever gelijk aan de slag? Zo bereid je verschillende noedelsoorten. 

Hoe groeit szechuanpeper?

Szechuan bloeit van april tot juni en geeft augustus rijpe zaden die worden geoogst en dan gedroogd op 40-60°C. De minuscule zwarte gedroogde besjes zijn bitter vanbinnen, waar het om gaat is het aroma van de zaadhulsjes of schilletjes die afgesloten, droog en donker ruim 1 jaar goed blijven.

Gemalen poeder van de hulsjes verliest sneller z’n aroma. In Japan groeit nog een variëteit van de szechuanpeper: de sanshopeper (zanthoxylum piperitum) eentje met iets meer pit.

Waar smaakt szechuanpeper naar?

De roodbruine zaadhulsjes zijn heel aromatisch, smaken fris-droog met lichtzure citrustonen en met een mild prikkelende pittigheid en ook een beetje houtaroma. Rooster de hulsjes eerst in een droogverhitte koekenpan, zo komt er meer aroma vrij, voordat je het fijnmaalt of in een gerecht doet.

Door de unieke smaak kun je szechuanpeper niet heel makkelijk vervangen. Toch doen? Ga dan voor een mix van gemalen roze en zwarte peper.

Bijzonder weetje

Omdat szechanpeper op de tong licht verdovend werkt werd het in een tinctuur tegen kiespijn ingezet. Vandaar de naam prickly ash of toothace tree. Van oudsher wordt het ook in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om het lichaam lekker warm te houden en vochtige kou te verdrijven.

Het is ook eetlustopwekkend en bevat een kleine hoeveelheid vitamine K, A, caroteen, mangaan, kalium, ijzer, koper, fosfor, selenium en zink.

Szechuanpeper combineren

  • In de Chinese keuken gaat szechuanpeper in stoofpotten, roerbak, marinade & rub en staat ook gemalen met zout als extra smaakmaker op tafel. Lekker bij vis en schaaldieren, gevogelte en ook in vegetarische gerechten met tahoe.
  • Ook zoete gerechten geef je een boost met wat szechuanpeper, vooral geliefd in combi met chocolade.
  • Szechuanpeper vervangen? Gebruik dan een mix van rode en zwarte peper.
  • Meng eens wat geroosterde szechuanhulsjes door olie en laat goed intrekken. Met die olie geef je je gerechten subtiele pit mee.
  • Ook in het Chinese vijf-kruidenpoeder zit altijd szechuanpeper, net zoals in het Japanse zeven-kruidenmengsel shishimi togarashi altijd sanshopeper gaat.

Bestel delicious. magazine nu zonder verzendkosten

Dit artikel en nog veel meer lekkers vind je in delicious. magazine nr. 3 ‘Spice it up’

Cover delicious nr. 3-2021

szechuanpeper
Foto: iStock