Dit zijn de favoriete kerstgerechten van de culinaire top uit Nederland

Iedereen heeft ze, van die gerechten die je direct terug in de tijd én in kerststemming brengen. Speciaal voor delicious. vertellen kok Hugo Kennis, sterrenchefs Peter Gast en Sergio Herman én topsommelier Thérèse Boer welk gerecht uit hun jeugd kerst zo bijzonder maakte. Wie weet kook jij deze kerst ook als een sterrenchef.

Ontdek hier al onze kerstgerechten voor een delicious. kerstfeest! 

Peter Gast 

Bekend van

Peter Gast is chef-kok van Graphite* in Amsterdam en voormalig patron-cuisinier van gastrobar ’t Schulten Hues* in Zutphen.

Hoe vierden jullie vroeger thuis kerst?

‘Zo uit mijn hoofd hadden wij thuis niet echt een kerstdish, maar wel een aantal dingen die ik me nog goed kan herinneren. Wij schaatsten vroeger best veel, dus Hollandse pot en erwtensoep stonden veel bij ons op het menu. En net als heel Nederland was gourmetten vaste prik tijdens de feestdagen. Wat ook veel in de december maand voorbij kwam was de amandel boterstaaf en die nep-chocolade kerstkransjes met van die witte spikkels er op.’

Wat kook je tegenwoordig met kerst?

‘Ik kook thuis bijzonder weinig maar mijn vrouw Jacqueline wel veel, zeker richting oud en nieuw wordt het gehele gezin ook echt wel blij van de Hollandse classics met hachee als absolute hoogte punt… Niets bijzonders, maar old skool.’

Hugo Kennis

Bekend van

Hugo Kennis is kok, presentator en acteur. Hij speelde in musicals en vormt samen met zijn collega-acteurs Marius en Jasper Gottlieb het kooktrio De Worsten van Babel. Hugo presenteert kookprogramma’s bij 24Kitchen en eigen huis en tuin.

Welk kerstgerecht van vroeger wil je delen?

‘Gebraiseerde kalfswang met risotto. Het was mijn examengerecht voor de koksschool. Ik heb het zelf ontwikkeld toen ik vijftien was en het thuis met kerst getest voordat ik mijn examen deed.’

kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto - delicious

kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto

Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!
Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.

>> naar recept

Hoe vierden jullie thuis kerst?

‘Kerst is het enige feest dat bij ons in de familie serieus wordt gevierd, tot op de dag van vandaag. Ik kom uit Brabant, dus na de nachtmis aten we altijd de zelfgemaakte worstenboordjes van oma. Als die ontbraken, was er echt ruzie in de familie, haha! Mijn moeder kookte het kerstdiner, tot ik haar ging helpen. Dan stonden we zo drie dagen in de keuken.’

Van wie heb jij je liefde voor eten?

‘Van mijn opa, die boswachter en jager was. Hij schoot zelf hazen en begroef ze in de tuin om ze te laten besterven. Mijn oma maakte daar magistrale hazenpeper van. Als kind vond ik het vreselijk, die dooie dieren, maar nu ben ik mijn opa er dankbaar voor. Mijn respect voor vlees is daar ontstaan.’

Thérèse Boer

Bekend van

Thérèse Boer is vinoloog en meestergastronoom. Samen met haar man Jonnie Boer is ze eigenaar van onder meer sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, waar ze gastvrouw en sommelier is.

Welk kerstgerecht van vroeger wil je delen?

‘In boter gebraden konijn met gebonden sinaasappeljus. Daarbij appeltjes of stoofpeertjes. Wij aten er groene groenten bij en gebakken aardappeltjes. Dat konijn kwam van mijn opa. Ik denk dat hij ze speciaal voor kerst fokte, want hij bevoorraadde de hele familie met kerst!’

Maak je dit gerecht zelf nog weleens?

‘Nee, maar ik kook sowieso nooit. Wat denk je met zo’n man? Jonnie kookt áltijd. Ik heb in mijn hele leven één keer voor hem gekookt, toen ik een jaar of twintig was, we hadden nog niet zolang verkering. Hij zou later thuiskomen en ik dacht: laat ik eens koken. Ik kocht een kippetje, wat salade en ging aan de slag. Jonnie komt thuis, kijkt in de pan en zei: ‘Je denkt toch niet dat ik dít ga eten?’ Ik zei: ‘Prima, maar dan kook ik nooit meer.’ Toen zijn we naar de Chinees gegaan.’

Wat is de twist aan dit gerecht?

‘Volgens Jonnie gaat dragon heel goed samen met sinaasappel, dus daar vertrouw ik op.’

gebraden konijn met sinaasappel en dragon - delicious

gebraden konijn met sinaasappel en dragon

Deins jij niet terug voor een gewaagd stuk vlees? Dan is dit feestelijk gerecht met konijn iets voor jou! De combinatie van sinaasappel en dragon geven het gerecht een fruitige en subtiele bittere smaak.
Konijn toch niet helemaal je ding? Ga dan voor dit bloemkoolgerecht met calvados en tijm.

>> naar recept

Sergio Herman

Bekend van

Sergio Herman begon zijn carrière in het familierestaurant Oud Sluis, waar hij als kind al mosselen schoonmaakte en later met zijn vader kookte. Hij vergaarde drie Michelinsterren en stond acht jaar in lijst van The World’s 50 Best Restaurants. Nu heeft hij verschillende restaurants: The Jane in Antwerpen en Pure C, AIRrepublic, Blueness in Cadzand-Bad en sinds kort Prinstine in Antwerpen.

Welk kerstgerecht van vroeger wil je delen?

‘Zeebaars uit de oven, een gerecht van mijn vader. In Zeeland houden we van vis en schaalen schelpdieren. Ik heb een twist aan dit gerecht gegeven door de vis te combineren met dennentakken. Op Ibiza, waar ik vaak ben met kerst, staan veel geurige pijnbomen. Het gerookte van de takken geeft een mooi parfum aan dit gerecht.’

zeebaars met aardappel en olijven - delicious

zeebaars met aardappel en olijven

Eters op bezoek? Dan is deze zeebaars perfect om te maken. Deze mediterrane vis oogt chique, maar staat al binnen 45 minuten op tafel. Zo gedaan dus!
Ben je een grotere fan van zalm? Bekijk dan deze tarte flambée met zalm.

>> naar recept

Wat aten jullie vroeger met kerst?

‘Meestal gingen we gourmetten, omdat ik het als kind zo leuk vond om zelf met pannetjes in de weer te zijn. Ik gourmet nog steeds met kerst. Ik houd wel van een beetje traditie, dat wil ik mijn kinderen ook meegeven.’

Een gourmettende topchef… dat verwacht je niet!

‘Natuurlijk doe ik het wel op mijn manier: ik snijd zelf het vlees, maak de burgertjes, fileer de vis. Mijn kinderen vinden gourmetten ook geweldig, de kleinste is gek van koken. Hij staat ook vaak naast me in de keuken.’

Recepten: Sergio Herman, Hugo Kennis, Thérèse Boer. Interviews: Anna Havelaar. Fotografie: Ernie Enkelaar

gebraden konijn met sinaasappel en dragon - delicious