Alles over sous-vide koken: de voordelen op een rij

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sterrenchefs zijn al heel lang fan van sous-vide koken, maar ook onder thuiskoks wordt de techniek steeds populairder. Niet zo gek: sous-vide koken is simpel en het resultaat verbluffend. Je verpakt producten vacuüm en gaart ze heel gelijkmatig in een waterbad. Dat levert je heel wat voordelen op die wij hieronder voor je op een rij hebben gezet. Ook chef Peter Gast van voormalig ’sterrestaurant Schulten Hues* is fan van deze techniek en bereidt zo zijn signature dish: langzaam gegaarde short rib.

Niet alleen sous-vide koken is hip, ook stomen is helemaal van nu. Lees hier alle ins & outs over stomen.

1. Alle tijd in de keuken

Je kunt bijna alles sous-vide bereiden: vlees, vis, groenten en zelfs fruit. Simpelweg wat kruiden erbij, in de vacuümzak doen en de juiste tijd en temperatuur instellen. De tijd die je wacht, kun je gebruiken om iets anders klaar te maken. Zo wordt koken veel eenvoudiger en minder stressvol.

2. Vitamine en smaken blijven behouden

Een ander groot voordeel (en één van de redenen waarom velen zo fan zijn van de techniek), is dat bij sous-vide geen smaken verloren gaan. Ook fijn is dat alle vitaminen beter behouden blijven én dat je geen vet of olie hoeft toe te voegen. Win-win.

3. Grotere hoeveelheden tegelijk bereiden

Heel handig: je kunt grote hoeveelheden tegelijk bereiden. Wil je zes short ribs tegelijkertijd garen? Geen probleem. En met een grotere bak kun je zelfs met gemak voor 20 man tegelijk koken.

sous-vide koken - delicious

4. Constant resultaat

De voordelen van sous-vide koken zijn dus eindeloos. Naast dat je meer smaak en vitaminen behoudt en makkelijker grote hoeveelheden tegelijk gaart dan met traditioneel koken, blijft vlees perfect van buiten en medium-rare vanbinnen. Ook behouden groenten hun intense kleur en lekkere bite en blijft kip heerlijk sappig. Handig aan deze kooktechniek is dat je de temperatuur precies zó kan instellen dat het product perfect gaart. Je hebt dus veel meer controle op het eindresultaat.

Bekijk hier vast de teaser voor de limited edition Miele maaltijdbox:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.


Wil jij proeven wat sous-vide koken doet voor je producten? Meld je hier aan voor de limited edition maaltijdbox van Miele en kook tijdens kerst een fantastisch viergangen menu van sterrenkok Peter Gast.

sous-vide short rib - delicious