Zo heb je boerenkool nog nooit gegeten

Een grote dampende pan stamppot op tafel, gegarandeerd succes. Maar niemand verwacht de groente als late night snack. Boerenkool is van alle markten thuis. Stamp het, bak het, masseer het; wij vertellen je hoe!

De oorsprong van deze vaderlandse klassieker ligt in het Midden-Oosten en inmiddels is deze kroesbladige kool ondenkbaar in onze winterse gerechten. Toch heeft de boerenkool door zijn krokante textuur niet bij iedereen de beste reputatie. Dan heb je de boerenkool nog nooit gemasseerd! Dat hoor je goed. Net zoals mensen, houdt de boerenkool van een dagje wellness. Zo blijkt het goed te zijn om boerenkool te masseren, voordat je het in de pan legt. Het is extra werk, maar als je de boerenkool een beetje ontspanning gunt, zal je versteld staan van de verbeterde smaak en textuur.

Om te beginnen heb je een aantal ingrediënten nodig om het maximale uit de behandeling te halen. Bij een massage hoort massageolie, zo ook voor de boerenkool. Hiervoor heb je olijfolie en zout nodig. Snijd de bladeren van de stam af en doe deze in een kom. Voeg een goede scheut olijfolie en een snufje zeezout toe. Masseer hiermee de boerenkool enkele minuten. Nu horen we jullie denken: “Hoe masseer ik een boerenkool?” De oplossing is gelukkig simpel, namelijk net zoals je deeg zou kneden. Je breekt hierdoor de grove vezels in de kool, wat de harde textuur en smaak van de groente ten goede komt. De boerenkool is nu een stuk zachter van smaak. Verwerk de groente in een recept en je kan aan tafel! Nog een beetje inspiratie nodig? Lees dan verder.

Boerenkool heeft meer in zijn mars dan de oer-Hollandse stamppot. Van een boerenkool-pannenkoek tot boerenkool-popcorn; hier zijn onze favorieten recepten met boerenkool in de hoofdrol:

quadroni met burrata en boerenkool | delicious

quadroni met burrata en boerenkoolpesto

Quadroni is een soort ravioli. Vul vierkante pastavellen met burrata en fijngesneden boerenkool en geef er zelfgemaakte pesto bij van babyboerenkool, walnoten, pijnboompitten, knoflook en geraspte parmezaan. Perfect voor een diner in Italiaanse stijl!Zin in traditionele boerenkool? Maak dan deze gegrilde rookworst met boerenkool.

>> naar recept 

powershake met groente en fruit

Onverwacht lekker smaakt zo’n powershake gemaakt van o.a. boerenkoolblad. De shake geeft een geweldige energieboost en je hebt gelijk de meeste goede voedingsstoffen voor de hele dag binnen. Postelein bevat veel omega 3-vetzuren, kalium, magnesium en vitamine C. Of neem veldsla, dat heeft ook veel voedingsstoffen.

>> naar recept

risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato

Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.
Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.

>> naar recept

boerenkoolsoep met kapucijners

boerenkoolsoep met raasdonders

Genieten van een gulle kom boerenkoolsoep met raasdonders om even aan te sterken? Dit recept is perfect voor een natte zomer- of koude winteravond

>> naar recept

chili-limoenpopcorn | delicious

chili-limoenpopcorn met boerenkool & kokos-kaneelpopcorn

Popcorn is een makkelijke snack, maar ga eens uit je comfort-zone. Deze chili-limoenpopcorn met boerenkool & kokos-kaneelpopcorn, is een heerlijke mix van pittig, zuur én zoet. Wij zeggen ja tegen deze bijzondere snack!
Ook heel lekker bij de film: popcornijs!

>> naar recept

pannenkoeken-boerenkool-delicious

pannenkoeken met boerenkool en nagelkaas

Wil jij een keer wat anders? Pak dan uit met deze bijzondere pannenkoeken met boerenkool, Friese nagelkaas en Zeeuwse keukenstroop. 
En als toetje: kokoscrêpes met ahornricotta en aardbeien!

>> naar recept

Beeld: iStock. Bronnen: kookfans.nl, mergenmetz.nl

boerenkool - delicious