Gekonfijte citroen volgens Yotam Ottolenghi

Op Ottolenghi’s kookboek SIMPEL prijkt een grote citroen op de cover. En niet voor niets: Yotam is een enorme fan van citroen. ‘Het geeft reuring in je mond, een kleine smaakuitbarsting die verrast en verrukt.’ Ook ingelegde citroen staat op zijn favorietenlijstje. Hij gebruikt het in veel van zijn gerechten voor een een extra kick.

Zelf aan de slag? Hier vind je het recept voor ingemaakte citroenen.

Citroenbomen

Citroenbomen vind je nu in heel Zuid-Europa, maar ooit groeiden ze alleen in India en Zuidoost-Azië. Ze werden via Assyrië door de Grieken verspreid over de mediterrane landen waar het fruit werd gebruikt als geneesmiddel en smaakmaker. Kruisridders namen citroenen en meer citrusfruit mee uit Palestina. De ontdekking dat het hoge vitamine C-gehalte in citroen helpt tegen scheurbuik maakte het fruit nóg geliefder.

In het zout

Ingemaakte citroen is van origine een smaakmaker uit Noord-Afrika. Citroenen werden ingemaakt in zout om ze langer te kunnen bewaren. Nu hoeven we citroenen niet meer zo te bewaren, maar doen dat nog wel voor die specifieke smaak en structuur. De schil wordt zacht door het pekelen en krijgt een zoetere, intense citroensmaak. Meestal wordt het vruchtvlees – de pulp en de pitten – niet gebruikt. Die schraap je van de schil voordat je die in een gerecht doet.

Zo eet je gekonfijte citroen

Klassieke Noord-Afrikaanse gerechten met gekonfijte citroen zijn tajine met kip en olijven en tajine met lamsvlees en groenten. Maar als je eenmaal een pot hebt staan, kun je zelf ook volop experimenteren. Gebruik ze ook eens fijngemalen in dressing of saus, in stukjes gesneden door een mediterrane salade of bak mee met een eenvoudig stukje vis.

Tekst: redactie delicious. Beeld: iStock

gekonfijte citroen - delicious