Van gepekelde eidooier tot bananenketchup: dit zijn de nieuwste foodtrends

Ga je niet naar het buitenland dit jaar? Dan halen we het buitenland toch gewoon hier naartoe! Droom weg bij deze foodtrends van over de hele wereld en waan je eventjes in Azië, Zuid-Amerika of het Midden-Oosten.

Lees hier alles over de feiten & fabels over wasabi.

That’s hot

Het is het favoriete condiment van NYT Cooking’s Alison Roman, Chinezen lepelen het over zo’n beetje elke noedelsliert en ook Nederland wordt langzamerhand fan van chili crisp. Het pittige goedje wordt gemaakt van gemalen gedroogde pepers met olie en gefrituurde knoflook. Door de combinatie van gedroogde chilipeper, knoflook en olie wordt het heel krokant en fluweelzacht tegelijk, maar bovenal verslavend lekker. Lepel met gepaste mate over je favoriete gerechten en je hebt direct een pittige schwung – voor een simpele AVG tot hele gegrilde vis en van bord pasta tot schaal labneh. Maak de chili crisp zelf of koop het bij de Aziatische toko: daar vind je uiteenlopende soorten  van mild tot extreem pittig. Ook fijn in combinatie met zwarte knoflook, trassi, stukjes pinda of (zwarte) limoenrasp.

Umamibom: gepekelde eidooier

Parmezaanse kaas. Tomaat. Miso. Paddenstoelen. Ansjovis. Uien. Vlees. En dus ook eidooier. De oranje kern van ons ochtend-ei is niet alleen de perfecte als ontbijt, je kunt het ook gebruiken als hartige smaakmaker om zo’n beetje elk gerecht nóg lekkerder te maken. Een leuk experiment is eidooiers pekelen in een mengsel van zout (60%) en suiker (40%). Hierdoor wordt de smaak rijker en de structuur van de dooier steviger. Afhankelijk van hoelang – ga uit van een halve tot hele week afgedekt in de koelkast – de dooiers in hun eetbare zandbakje mogen rusten, kun je ze uiteindelijk in stukjes snijden of zelfs raspen. Gebruik het als vegetarisch alternatief voor bijvoorbeeld ansjovis, gerookte zalm en bottarga: de vette, hartige smaak bereikt bij het juiste gebruik eenzelfde effect. Rasp het bijvoorbeeld over een (Caesar) salade, spaghetti vongole, dungesneden friet, bol burrata of zelfs een spiegelei.

Magisch Japans ingrediënt

Miso is dé smaakmaker van de Japanse keuken. De bruine, rode, gele, zwarte of witte pasta wordt traditioneel gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is de belichaming van umami. Hartig, verslavend en een punch in the face. Een theelepeltje is genoeg om een volledige pan soep, saus of marinade om te toveren tot magisch comfort food.

Nieuw is miso van iets anders dan sojabonen. Zo proefden we bij Héroine in Rotterdam miso van bier en kapucijners, gebruikt Choux in Amsterdam miso van gefermenteerde zonnebloempitten en experimenteert restaurant Locavore op Bali met de meest uiteenlopende granen en peulvruchten in hun zogenaamde Localab.

Zelf miso maken is een leuk en interessant proces, maar vraagt tijd. Geen geduld? Haal of bestel dan een portie miso bij de Aziatische supermarkt of toko. Eenmaal in huis kun je er maanden mee doen en de meest uiteenlopende gerechten mee verrijken. Zoals deze koolraapsoep met miso en roggebroodkruim.

Empanada? Empa-jada!

Elke eetcultuur kent eigen gevulde deegpakketjes: Italianen noemen ze ravioli, in Polen eet je pierogi en in Zuid-Amerika zijn het… empanadas! De zachte kussentjes van brossig deeg, vaak op smaak gebracht met reuzel of boter, worden gevuld met een keur aan ingrediënten als kip, bakkeljauw, makreel, groenten, rundvlees en veel meer. Eenmaal gevuld en gevouwen worden empanadas gebakken of krokant gefrituurd. Met inderdaad een érg fijn resultaat dat je zo uit het vuistje oppeuzelt.

Empanadas zijn niet alleen in Zuid-Amerika razend populair, ook Spanjaarden en Portugezen zijn er dol op. Sterker nog: ze komen oorspronkelijk van het Iberisch schiereiland. Niet zo gek dus dat ook deze happen langzaam maar zeker hun weg vinden naar Nederland. Zo kun je in Haarlem terecht bij Empanada’s Maxima en in Amsterdam-West bij eetwinkel Baires. Woon je niet in de buurt? Dan bestel je ze gewoon online bij Claudia’s.

Zwart als kool

De zon is er eindelijk volop in de tuin of op je terras. Als ook de barbecue zomerklaar staat, is het hoog tijd om buiten te koken! En hoe lekker een entrecote, hele zeebaars of venkelworstjes ook zijn, geblakerde groenten zorgen voor de grootste smaakexplosie. Door groenten als aubergine, prei, spitskool of bietjes boven de vlammen of op hete kolen te leggen, blakeren ze aan alle kanten zwart. Effect: een donker jasje, maar vooral een bom aan smaak. Je kent het effect misschien wel van baba ghanoush, de rokerige auberginedip uit het Midden-Oosten.

Zelf aan de slag gaan is heel makkelijk. Groenten die niet al te lang nodig hebben om te garen, leg je vlak boven de vlammen en keer je regelmatig. Deze kunnen in relatief korte tijd – een half uur is vaak al genoeg – zwart blakeren en zo genoeg smaak ontwikkelen. Denk hierbij aan aubergine, paprika, uien, prei en courgette. Groenten die meer tijd vragen zoals spitskool, bietjes, zoete aardappels en knolselderij, leg je iets hoger boven de vlammen. Of verdeel ze ingepakt in aluminiumfolie tussen de houtskool en gun ze een half tot anderhalf uur in de warmte. Pel dan voorzichtig de zwartgeblakerde huid los en besprenkel het vruchtvlees met enkel extra vierge olijfolie en wat fleur de sel.

Dit is geen tomatenketchup

Ketchup van banaan? Ja, graag! Pass the Peas maakt de van oorsprong Filippijnse saus, die de perfecte balans heeft in zoet, fris, zuur en hartig. Zalig bij cassavefriet, gefrituurde kip, gehaktballen, vegaburgers en andere (snack)gerechten. Onder meer bekend van hun foodtruck met Caraïbisch soul food.

Tekst: Liselotte Legebeke. Fotografie: Serge Philippi

Koolraapsoep met miso
STUDIO PHILIPPI