geen muffin, geen croissant: zo maak je een een cruffin!

Een cruffin is niks meer of minder dan een kruising tussen een muffin en een croissant. Maar dan wel een heel geslaagde kruising, want stiekem vinden wij de cruffin veel lekkerder dan de muffin en de croissant.    

30 januari is het de dag van de croissant. Dit jaar vieren wij het met deze variant: cruffins!

Toch liever een muffin? In het januari-nummer van delicious. vind je diverse heerlijke recepten!

De oorsprong

Tot zover bekend wordt de eerste verzonnen in 2013 door Kate Reid van Lune Croissanterie in Melbourne Australië. Maar echt populair wordt de cruffin pas door toedoen van de eigenaren Ry Stephen and Aaron Caddel van Mr Holmes Bakehouse in San Francisco, die het gebak sinds 2014 in hun assortiment hebben. Mocht je daar een keer in de buurt zijn, ga er dan beslist één proeven: 1042 Larkin Street. Hun cruffins zijn zó lekker dat ze inmiddels hun weg over de hele wereld hebben gevonden.

Saillant detail: in maart 2015 wordt er ingebroken bij Mr Holmes Bakehouse en wordt het recept van cruffins samen met nog 230 andere recepten gestolen. Andere zaken, zoals geld en computers, laten de dieven onaangeroerd. Nou, dan weet je ’t wel: dan moeten die zoete baksels wel van een héél bijzondere orde zijn.

Het recept

Door croissantdeeg te laten rijzen en bakken in een muffinvorm krijgt het zijn gezellige ‘champignonvorm’. Daarna komt het belangrijkste: de cruffin wordt gevuld met crème, jam, chocolade etc. en vervolgens gegarneerd. Ook kun je de vulling eventueel meebakken. Omdat het water je nu vast in de mond loopt, geven we je ons geweldige recept voor cruffins.

Cruffins met kaneel en walnoten

aantal 8 | brunch, brunchgerecht, lunchgerecht, ontbijt, zoet | familietijd, kerst, pasen, weekend | |
Gek op croissants? Maak dan ook zeker deze cruffins. Een combinatie tussen een klassieke croissant en muffin. Lekker met kaneel en walnoten, maar ook natuurlijk met Nutella.
Tip: heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en weinig tijd? Maak de cruffins met kant-en-klaar deeg!
voorbereiding3 hours 55 minutes
kooktijd40 minutes
totale tijd4 hours 35 minutes

Kookgerei

  • muffinvorm, 8 holtes, ingevet met boter
  • optioneel: pastamachine
  • optioneel: ovensteen

ingrediënten

  • zakje gedroogde gist
  • 50 g suiker
  • 300 g patentbloem

Voor de vulling

  • 200 g zachte boter
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 50 g walnoten heel fijn gehakt
  • 50 g abrikozen in mini-blokjes gesneden
  • poedersuiker om te bestrooien
  • zure room voor erbij

instructies

Voorbereiden

  • Kan 1 dag van tevoren. Meng voor het deeg 150 ml lauw water met de gist en 1 tl van de suiker. Laat 5 min. staan en roer kort door. Laat nog 5 min. staan tot het aan de oppervlakte licht begint te schuimen. De gist is nu actief.
  • Zeef de bloem boven een grote kom en roer het gistwater en 60 g van de boter erdoor. Voeg 1 tl zout toe zodra het op een dik deeg begint te lijken. Gebruik wat water als het deeg te droog is of voeg wat bloem toe als het erg plakt. Kneed het deeg dan 10 min. met de handen op een met bloem bestoven aanrecht tot het deeg elastisch is of gebruik de deeghaak van de standmixer 5 min. Doe het deeg in een kom, bestrooi met een beetje bloem en dek losjes af met plasticfolie. Laathet deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Druk het deeg (niet kneden!) tot een platte bal en deel in 4 gelijke stukken. Rol elke deegbal in de pastamachine uit tot een lange dunne lap. Begin met de grootste afstand tussen de rollers en maak die steeds kleiner. Leg het deeg tussen het rollen door op een dun met bloem bestoven aanrecht. De plakken moeten ± 50 cm lang worden. Bestrijk de plakken aan de bovenkant met de rest van de boter. Bestrooi met de rest van de suiker, eenbeetje kaneel, fijngehakte walnoten en de abrikozen. Rol het deeg vanuit de smalle kant met twee handen op. De binnenkant van de rol mag dikker worden dan de uiteinden, als bij een croissant. Snijd de 4 deegrollen over de lengte doormidden met een scherp mes. Je kijkt nu in de laagjes. Rol de helften in een spiraal op met de snijkant naar buiten, zodat je alle laagjes goed ziet en zet elk in een muffinvormpje. Laat het deeg afgedekt nog een uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de cruffins in het midden van de oven op eenbakplaat of op een ovensteen in 20 min. lichtbruin. Laat afkoelen in de vorm en zet tot gebruik afgedekt met aluminiumfolie weg. Serveer je ze direct? Bak ze dan 5 min. langer.

Bereiden

  • Begin 30 min. van tevoren. Verwarm de oven nogmaals op 200°C. Zet de cruffins in het midden van de oven en laat in 10 min. goed heet worden. Laat 5 min. afkoelen en serveer ze met poedersuiker en zure room. Drink er een espresso van delicious. koffiebonen of een kop delicious. thee bij!
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Fotografie: Saskie van Osnabrugge. Styling: Desiree van Dijk. Recepten en Foodstyling: Eke Mariën. Productie: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Tekst: Marion de Boer. Beeld: Saskia van Osnabrugge. Recept: Eke Mariën. Bron: Wikipedia

Bekijk ook deze heerlijke croissants met pistache en abrikozen

cruffin kaneel walnoot