nr.1 foodmagazine

Het is geen muffin, het is geen croissant, het is een cruffin!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een cruffin is niks meer of minder dan een kruising tussen een muffin en een croissant. Maar dan wel een heel geslaagde kruising, want stiekem vinden wij de cruffin veel lekkerder dan de muffin en de croissant.    

Toch liever een muffin? Ga dan voor affogato-muffins met mokkasuiker.

De oorsprong

Tot zover bekend wordt de eerste cruffin verzonnen in 2013 door Kate Reid van Lune Croissanterie in Melbourne Australië. Maar echt populair wordt de cruffin pas door toedoen van de eigenaren Ry Stephen and Aaron Caddel van Mr Holmes Bakehouse in San Francisco, die het gebak sinds 2014 in hun assortiment hebben. Mocht je daar een keer in de buurt zijn, ga er dan beslist één proeven: 1042 Larkin Street. Hun cruffins zijn zó lekker dat ze inmiddels hun weg over de hele wereld hebben gevonden.

Saillant detail: in maart 2015 wordt er ingebroken bij Mr Holmes Bakehouse en wordt het recept van cruffins samen met nog 230 andere recepten gestolen. Andere zaken zoals geld en computers laten de dieven onaangeroerd. Nou, dan weet je ’t wel: dan moeten die cruffins wel van een héél bijzondere orde zijn.

Het recept

Door croissantdeeg te laten rijzen en bakken in een muffinvorm krijgt het zijn gezellige ‘champignonvorm’. Daarna komt het belangrijkste: de cruffin wordt gevuld met crème, jam, chocolade etc. en vervolgens gegarneerd. Ook kun je de vulling eventueel meebakken. Omdat het water je nu vast in de mond loopt, geven we je ons geweldige recept voor cruffins.

cruffins met kaneel en walnoten

Het ontbijt: gezellig samen aan tafel met de hele familie! Geniet bijv. van een mini-croque madame, homemade hangop en deze verrukkelijke cruffins. Wie een dag eerder begint, hoeft nog maar een kwartiertje de keuken in! 

>> naar recept

Tekst: Marion de Boer. Beeld: Saskia van Osnabrugge. Recept: Eke Mariën. Bron: Wikipedia

Wil je koken als Van Boven?

Ontvang een uniek welkomstcadeau bij een abonnement op delicious.magazine: het gloednieuwe kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven (t.w.v. € 39,99). In totaal krijg je 50% korting!

tijdelijk Gratis verzending

Thuis blijven = thuis koken! En laat delicious.magazine nou de perfecte bron van recepten zijn. Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!