nr.1 foodmagazine

Koken in tijden van Corona – comfort food!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vandaag was de eerste echte thuiswerkdag. Ik werk regelmatig vanuit huis maar vandaag is het anders. Het is de eerste dag van een onafzienbare periode van thuis werken en koken in tijden van Corona. Mijn kookhart maakt een klein sprongetje. Sinds gisteren is mijn voorraadkast vol en mijn vriezer ook. Dus alles kan. Wat zal ik eens maken? Comfort food natuurlijk. En voor mij is dat suddervlees, bladerdeegstengels en cake.

Ga naar het gehele kookdagboek

Dag 2 – mijn comfort food: suddervlees, cake en homemade snacks

Ik wil iets maken wat er de hele dag over mag doen. Omdat het eerste wat mij bij ‘comfortfood’ te binnen schiet suddervlees is, ga ik naar de slager voor een flinke hoeveelheid riblappen. Ik probeer eigenlijk geen rundvlees meer te eten en dat gaat prima. Maar onder het mom ‘sudderen, invriezen en hamsteren’ koop ik het toch, ook omdat ik dan mijn moeder iets kan geven. Je verbaast je bij de slager altijd hoeveel vlees je nodig hebt. En hoe goedkoop dat is. Maar wat een feest was het om lekker achter mijn laptop te zitten en te werken en af en toe in de pan te kijken hoe het pruttelde. En zo begonnen we de Corona-crisis met ouderwetse riblappen, gestoofd met laurierblad, rode wijn en alles wat ik nog kwijt moest. Een restje knolselderij, die laatste stengels bleekselderij, toch nog maar een blik tomaten om er wat meer van te maken en lekker veel uien. Aardappeltje erbij en niks meer aan doen! Bakje voor mijn moeder, bakje in de vriezer voor barre tijden. Trouwens, deze stoof  met pils en abrikoos van Janneke wordt de volgende. Ook met ingrediënten die ik altijd in huis heb.

Natuurlijk: bakken!

Comfort food in combinatie met de hele dag thuis, betekent ook bakken. En dan is toch ook weer het eerste dat in me opkomt een fijne, vette cake. Ik wilde eigenlijk de maanzaad citroencake van Rutger bakken, maar ja; geen maanzaad in mijn voorraad. En dus werd het de frisse citroencake van Rutger. Al die ingrediënten had ik wél in huis.

De allermakkelijkste homemade snack ever

Oja, en uit pure opwinding dat er een tijd van veel koken zou aanbreken, maakte ik voor bij de borrel ook nog even de allermakkelijkste bladerdeegsnack die er is. Deze tip kreeg ik van mijn collega Angelique Janssen die niet alleen kan koken maar ook mooie patronen ontwerpt voor Knipmode. Maar dat is een ander onderwerp. Je kunt het voor 100% vanuit je voorraad maken en het kost een paar minuutjes. Ontdooi plakjes bladerdeeg, snijd ze terwijl ze op het plasticje liggen in reepjes, bestrijk met geklopt ei en bestrooi ieg met zout. Daarna kan je er op doen wat je wil.

 

bladerdeegstengels

Ik bestrooide de mijne met za’tar, raz el hanout en parmezaan. Dan verhuis je de deegstengels 1 voor een naar met bakpapier beklede plaat – gaat makkelijker als het deeg nog niet superzacht geworden is – en een paar minuten later, echt: wow! Waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan?

Maureen Belderink

 

Ga naar het hele kookdagboek

merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!

stoofvlees pils abrikozen - delicious