aardpeer: alles over deze vergeten groente

De aardpeer groeit net als aardappels, wortels en bietjes onder de grond, maar behoort tot de vergeten groenten. En dat terwijl hij het goed doet in zowel zon als schaduw en vochtige als droge grond. Ook de smaak doet niet onder aan die van bekendere groenten. Dus lees hier alles over aardpeer en geef deze vergeten groente de aandacht die hij verdient!

Terwijl de aardpeer zelf niet bepaald en schoonheidsprijs verdient zit er aan deze knol een enorm lange stengel met prachtige gele bloemen vast. Hij doet denken aan een zonnebloem, en dat klopt. De groente is familie van de fleurige zonnebloem en kan tot wel 3,5 meter hoog worden! De grootte en vorm is vergelijkbaar met die van een gemberwortel en de kleur is vaak lichtbruin, maar ze kunnen ook paarsig, wit, roze of violet van kleur zijn.

Dit moet je weten

Oorspronkelijk komen de knobbelige aardpeerknollen uit Noord-Amerika. Het zijn de wortelknollen van een plant met stralend gele bloemen (familie van de zonnebloem!). Deze planten zijn enorme woekeraars: eenmaal in de tuin krijg je hem nauwelijks meer weg. Aardperen worden geoogst van oktober tot maart.

Smaak van aardpeer

Het witte vruchtvlees is rauw lekker crunchy. Je kunt aardperen ook ongeveer op dezelfde manier bereiden. Gekookt of gebakken heeft de textuur wel iets weg van aardappel of pastinaak. Aardpeer heeft een subtiele zoete en nootachtige smaak en lijkt een beetje op die van artisjokken. Verse aardpeer is rauw ook erg lekker! Hij doet dan qua textuur een beetje denken aan radijs, heerlijk sappig, knapperig en krokant. Voorkom wel dat hij bruin verkleurt door ze na het snijden of raspen met een beetje citroensap of azijn te besprenkelen.

Een wat oudere aardpeer smaakt zoeter dan een verse. Dit komt doordat inuline, een stofje in de groente, langzaam wordt omgezet in fructose wanneer je deze langer bewaard. Wij adviseren om de hem dan wel eerst te schillen. Maak bijvoorbeeld deze smeuïge aardpeerpuree met gebakken harder.

gebakken harder met aardpeerpuree en amandel
Harder is een vis die veel voorkomt langs de Nederlandse eilanden. Helaas wordt deze vis nog niet zo veel gegeten, maar daar brengen wij vandaag verandering in! Maak er smeuïge aardpeerpuree bij en serveer met zelfgemaakte ansjovis-tomaatboter en amandelschaafsel. Je kunt ook aardpeerchips serveren bij vis. Het recept vind je hier!
harder

Schoonmaken en bereiden

Ondanks het feit dat je de schil gewoon kunt eten als je deze goed hebt gewassen wordt de aardpeer vaak toch wel geschild. Maar dit is soms lastig door de vorm en wat stevige structuur van de schil. Een tip om de schil makkelijker los te krijgen is door hem eerst ± 10 min. te koken. De schil kun je er dan met vrij weinig moeite van af trekken.

Deze knol is ideaal om te verwerken in soep, puree, stoofschotels, wok gerechten of een ovenschotel. Maar je kan de hem naast koken ook roosteren, bakken of frituren en gebruiken als vervanger voor aardappel door er bijvoorbeeld chips van te maken zoals dit recept.

Nog meer combineren?

  • Snijd geschilde of ongeschilde aardpeer in flinterdunne plakjes en frituur tot krokante chips.
  • Kook aardpeer in een lekkere bouillon en pureer met wat room en mierikswortel tot fluweelzachte soep. Top eventueel met de chips.
  • Rooster aardperen in de oven met wat olie en knoflook en schep ze om met salieboter. • Roer eens gebakken stukjes aardpeer door risotto met pesto en citroen.
wijting met hazelnotenkruimellaag en aardpeerchips
De Australische chef-kok Dan Hunter maakt verrassende smaakcombinaties, zoals deze wijting met hazelnotenkruimellaag en aardpeerchips.
wijting-delicious

Aardpeer weetjes

1 Een aardpeer hoort bij aankoop stevig te zijn. Als ze er verschrompeld of gerimpeld uit zien en je ze kan indrukken of ze zacht aanvoelen, zoek dan een andere uit

2 De Engelse benaming voor de aardpeer Jerusalem artichoke heeft gek genoeg niks te maken met de Israëlische stad Jeruzalem. Italiaanse kolonisten in Amerika noemden de aardpeer Girasole, zonnebloem, omdat de plant hierop lijkt. In de loop van tijd is door Amerikaanse dialecten waarschijnlijk de uitspraak vervormd tot Jerusalem. Het artisjok gedeelte komt van de smaak aangezien deze iets weg heeft van die van een artisjok

3 Soms wordt de aardpeer tot onkruid bestempeld

4 Hoe groter de aardpeer, hoe zoeter

5 Aardperen zijn zolang ze in de grond zitten als het ware eeuwig houdbaar, maar na het oogsten blijven ze nog slechts enkele weken goed. Je kan ze het beste vochtig en koel bewaren. Dus de koelkast is de beste plek!

6 Koop aardperen in de herfst en winter, dan is het seizoen voor deze vergeten groente. Je kan ze kopen bij de groenteboer, bij biologische winkels, soms op de markt en bij sommige grote supermarkten.

Aardpeer recepten

aardpeer-boerenkoolstamppot met spek
Aardpeer, heb je daar ooit van gehoord? Deze groente is terug van weggeweest en zal je boerenkool stamppot een andere smaak geven dan je gewend bent! Dit is je lekkerste aardpeer recept.
Tip van Janneke: ‘Voor een vegastamp vervang ik het gerookte spek door een handvol walnoten en wat blokjes kaas’
naar recept
stamppot
spruitjesgratin met aardpeer & bechamel met kaneel en rozemarijn
Spruitjes combineren heel goed met een aardse wintergroente als aardpeer. En als je ze zo bereidt, onder een comfy dekentje van bechamel en rozemarijn, lust iedereen spruitjes! Je zou er zelfs een handje kaas aan kunnen toevoegen.
naar recept
spruitjesgratin
quinoa met geroosterde aardpeer en zoete aardappel
Janneke Philippi kookt als geen ander snel en makkelijk comfortfood. Haar eenpanners zijn gemaakt van maximaal 10 ingrediënten (uit de supermarkt) én staan in 30 minuten op tafel. Deze quinoasalade met geroosterde aardpeer en zoete aardappel past altijd ergens bij!
naar recept
Quinoa met kruidig geroosterde aardpeer - delicious
aardpeer-tahinisoep met koriander
Blijf alert met tahini: het kan per merk enorm in smaak verschillen. Proef en voeg naar smaak extra tahini toe.
naar recept
aardpeer-tahinisoep met koriander
aardpeer - delicious