Op z’n Aziatisch: alle ins & outs over stomen en wokken

In Azië koken ze net een beetje anders. Zo is stomen daar een heel populaire kooktechniek, en wordt de wok in bijna alle Aziatische landen ingezet om snel op hoog vuur te roerbakken. Wil jij thuis ook Aziatisch koken? Met deze tips (plus wat lekkere recepten) komt dat helemaal goed! 

En welke Aziatische sauzen mogen niet ontbreken in jouw keukenkastje? Dat lees je hier. 

Onder de 100°C

Stoom blijft altijd net onder de 100°C en dat zorgt ervoor dat je eten lekker mals en sappig blijft. Omdat de stoom rondom je gerecht circuleert, hoef je het niet halverwege om te draaien. Stomen is dan ook ideaal voor ingrediënten die teer en breekbaar zijn.

Vis en kleine deeggerechten als dimsum zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook rijst kun je gaarstomen. Je hoeft bij stomen geen vet toe te voegen, dus het is een gezonde manier van bereiden. En vitaminen, die anders oplossen in het kookwater, blijven bewaard.

Maak bijvoorbeeld deze viskoekjes van zoete aardappel met Japanse koolsa

Stomen doe je zo

Stomen in een bamboe mandje is in de Aziatische keuken een klassieke manier van garen. De bamboe mandjes hebben een stevige rand aan de onderkant. Zo plaats je het eten net boven het kokende water. De mandjes zijn vaak stapelbaar, dus je kunt meerdere ingrediënten tegelijk garen. In Chinese restaurants is vaak een deel van de keuken gereserveerd voor grote pannen met stapels bamboe stoommandjes.

Er zijn speciale stoompannen met een stoominzet vol gaatjes erin te koop. Je kunt in deze pannen vaak maar op één laag stomen. Tip: Gebruik deze pannen ook om pasta of rijst in te koken. Als je die wilt laten uitlekken, trek je gewoon de stoominzet omhoog.

Taiwanese steamed buns gua baoHeb je geen ruimte voor bamboe mandjes of speciale stoompannen dan is een uitvouwbare stalen stoom- bloem ideaal. Deze bloem zet je in een pan met een laagje water. Deksel op de pan en je bent klaar om te stomen.

Als je veel stoomt, kun je ook kiezen voor een elektrisch stoomapparaat of zelfs een speciale stoomoven. Daarin kun je ook verschillende ingrediënten in verschillende lagen garen.

Tip: probeer deze Taiwanese stoombroodjes (steamed buns) met kippenlevertjes, knoflookchips en bosui

8 woktips

  1. Zorg dat je wok zo heet mogelijk is. Gebruik de grootste pit en laat de wok eerst heel goed heet worden voordat je gaat bakken.
  2. Gebruik olie die tot een hoge temperatuur verhit kan worden zonder te verbranden. Bijvoorbeeld koolzaadolie, rijstolie of arachide-olie.
  3. Verhit wat olie in een zo heet mogelijke pan. Draai rond, verhit tot het rookpunt en gooi de olie weg. Zo is je wok vrijwel anti-aanbak!
  4. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten afgewogen en gesneden bij de hand hebt. Wokken betekent snel werken.
  5. Snijd alle ingrediënten die op hetzelfde moment in de wok gaan in bijna even grote stukken. Zo zijn ze op hetzelfde moment gaar.
  6. Zorg dat je met een grote spatel of lepel alle ingrediënten goed kunt omscheppen.
  7. Doe niet te veel ingrediënten tegelijk in je wok. Dan koelt de wok te veel af en gaat de boel koken in plaats van bakken.
  8. Doe eerst de ingrediënten in de wok die het langst nodig hebben. Haal ze er eventueel uit terwijl je de rest roerbakt en bak ze op het laatst nog even mee.

Lekker wokken? Dit recept voor Hollandse wokgroente met kippendijfilet en pinda’s is een topper.

Hollandse wokgroente met kipdijfilet

Beeld: Serge Philippi

makkelijke wokrecepten