7x rode wijn voor bij comfortfood

In de winter eten wij het liefst echt comfortfood als stoofvlees of een goedgevulde soep. En wat drinken we daar dan bij? Een lekker glaasje rode wijn! Daarom: 7x wijn die past bij klassiek comfortfood, maar ook voor bij wild en wijn voor in én bij risotto! 

7x rode wijn voor bij comfortfood

Zacht & vol

Wij krijgen direct zin om lekkere stoof te maken, daarna het bos in te gaan en bij terugkomst buiten of binnen een vuurtje te stoken en deze wijn te drinken. Zoek je een zachte en toch krachtige rode (borrel)wijn, dan is deze rode Douro dé perfecte match. Je proeft rijpe kersen, een tikje laurier en zwarte bessen en ook nog iets van braam. Smaakt ook super bij fijne hertenbiefstuk met rode-wijnjus en romige puree. Je koopt Altano Douro Reserva, Portugal bij Gall & Gall  – € 10,99. 

ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.
Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar recept
hertengehaktballetjesragout met wilde paddenstoelen-delicious

Bitter & zoet

In de hak van Italië vind je de negroamaro, een druif met dikke schil die goed bestand is tegen de vaak verzengende hitte. Negro betekent zwart en amaro bitter. Wijnen van deze druif hebben dan ook een diepe, donkere kleur en naast een zwoele, rijpe en iets zoete smaak ook een aangenaam bittertje. Deze A Mano heeft ook wat zoete kruidigheid en rijp zwart fruit. Wij schenken ‘m graag bij risotto of polenta met paddenstoelen of bij papperdelle met eend of hazenpeper. Je koopt A Mano Negroamaro, Italië bij Gall & Gall – € 6,99

polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta
Vandaag gaan we voor polenta met oregano, paddenstoelen en pancetta. Pauline Weuring (van de foodblog Uit Pauline’s Keuken) kookt dit delicious. recept ook, maar dan met eigen twist.
naar recept
polentaoesterzwammen-deliciousmagazine

Krachtig & robuust

In de wijnstreek Madiran in zuidwest-Frankrijk zorgt de tannat-druif voor krachtige en robuuste wijn. Deze tour Bouscasse is nét even anders. Ronder en lichter, maar wel met veel power. Precies wat je wilt nu! De smaak is vol en krachtige met zogenaamde ‘ingepakte’ tannines. Tannines zorgen voor kracht en structuur, maar kunnen soms wat ruw aanvoelen. Deze zijn als het ware omwikkeld met dons. Wij ontdekken rijp rood en zwart fruit samen met specerijen. Schenk bij eend, ree en boeuf bourguignon. Je koopt Alain Brumont Tour Bouscasse, Frankrijk bij Gall & Gall € 13,99

parmentier met eend
Geen snel gerecht, maar de eendenstoof en puree voor deze parmentier kun je voorbereiden op een rustig moment en apart bewaren in de koelkast. De parmentier heeft een heerlijke volle smaak en natuurlijk zo’n mooi vorkpatroon in de pureelaag.
naar recept
parmentier met eend-delicious

Sappig & verfijnd

Deze wijn is gegarandeerd succes bij stoofgerechten of gegrild vlees. De wijn, gemaakt in Noord-Italië, heeft een kruidige aroma met nuances van gekonfijt fruit. De wijn wordt direct na gisting bewaard in stalen tanks en krijgt dus geen houtrijping. Hierdoor blijft de fruitige smaak optimaal en van hoge kwaliteit. Geniet van deze ronde en evenwichtige wijn bij een diner met goed gezelschap. Je koopt Di Lenardo Vineyards Friuli Refosco 2019 bij aartswijnen.nl 9,60.

Runderstoof met espresso, rozemarijn en hazelnoten
Espresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten. Met de volautomatische koffiemachine van JURA kofffiemachine maak je de lekkerste koffie voor dit stoofgerecht.
naar recept
Runderstoof met espresso, rozemarijn en halzenoten - delicious

Stevig & kruidig

Met deze wijn waan je je in mum van tijd op de wijngaard van de Nederlandse Rutger en Angelique Grijseels. De smaken van frambozen en vijgen zijn een mooie tegenhanger op de krachtige en stevige smaak van de wijn. Rutger werkt vol passie aan het verhogen van de kwaliteit van de wijn en verliest daarbij het welzijn van de natuur niet uit het oog. Drink het bij stevige vleesgerechten, wild of gevogelte. Kortom; wij zijn fan. Je koopt Domain Saint Martin Cuvée Angelique Côtes du Rhône bij Hema.nl € 6,75

gebraden konijn met sinaasappel en dragon
Deins jij niet terug voor een gewaagd stuk vlees? Dan is dit feestelijk gerecht met konijn iets voor jou! De combinatie van sinaasappel en dragon geven het gerecht een fruitige en subtiele bittere smaak.
Konijn toch niet helemaal je ding? Ga dan voor dit bloemkoolgerecht met calvados en tijm.
naar recept
gebraden konijn met sinaasappel en dragon - delicious

Krachtig & Robuust 2.0

Zin in krachtige, robuuste rode wijn? Ga dan voor deze Uruguayaanse tannat. De tannat druif komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Frankrijk en staat bekend om z’n dikke, donkere schil. Die schil zorgt voor stevige wijn met een flinke dosis tannine. Inmiddels heeft Uruguay ’m als nationale druif geadopteerd en heeft hij wat meer souplesse gekregen dan z’n grote Franse broer. Hij smaakt naar gedroogde pruimen, bosbessen, met een tik choco, een flinke dosis laurier en ook wat laurierdrop. Deze wijn vraagt om een stevige stoofpot of een simpele maar o zo lekkere gegrilde entrecote met friet. Laat de winter maar komen! Je koopt Garzón Reserva Tannat, Uruguay. bij gall.nl € 16,90

entrecote met bacon-sumakboter en groentefriet
Mals vlees van het ribgedeelte van de koe, met een subtiel randje vet, bomvol smaak! Dat maakt entrecote misschien wel één van de lekkerste stukjes vlees.
De spieren rondom de entrecote hoeven weinig inspanning te leveren, daardoor krijg je onwijs mals vlees. En dat is wat je wil! Maak 'm af met de brutale bacon-sumakboter en serveer met frietjes van groenten.
Heerlijk voor erbij: rode-rijstsalade met roodlof, rodekool en geroosterde walnoten.
naar recept

Fris & vol

De familie Argiolas maakt al drie generaties lang wijn op het Italiaanse eiland Sardinië. En dat ze daar bedreven in zijn, dat proef je. Wat een fijne wijn! Fris, vol én vooral spannend van smaak door de mix van citrusfruit, een lekker bittertje, groene kruiden en een zweempje zoet van anijs. Door deze combinatie past de wijn bij heel veel gerechten. Wat dacht je van gegrilde kip met groene kruiden, risotto met zeefruit, geroosterde pompoen of gebakken vis. Je koopt Vermentino di Sardegna ‘Merì’ bij gall.nl € 14,99

risotto met zoete aardappel, pancetta, garnalen en dilleroom
Psst… deze risotto met zoete aardappel, pancetta, garnalen en dilleroom is zo lekker, die houd je het liefst voor jezelf. Romig, zout en zoet, deze risotto maakt je dag weer goed.
Serveer het met een frisse salade. Zoals deze knolselderijsalade met spinazie & honingdressing.
naar recept
risotto met garnalen zoete-aardappelrisotto met pancetta
risotto met garnalen zoete-aardappelrisotto met pancetta