5x easy wild

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Welk wild is makkelijk te bereiden? We vroegen het de wildspecialisten van Ruig, al ruim zeventig jaar in het poeliersvak. Wild bereiden is helemaal niet moeilijk. Je kunt het in een mum van tijd op tafel zetten!

En voor de kerst: een menu vol wild. Aardpeerpuree met eendenborst, gevulde kwartel, salade van gepekelde rodekool en een goddelijke gezouten truffelreep!

hert

Stevig van structuur, wordt wel vergeleken met zeer fijn, mager rundvlees. Het mooist zijn de filets uit de rug of achterbout, die je net zo bereidt als biefstuk. Ze hebben een lichte wildsmaak.

hert met pistache-pangrattato en peterselie-knoflookolie

Probeer deze onweerstaanbare favoriet met hertenbiefstuk en peterselie knoflookolie. Perfect als je iets te vieren hebt maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken. 

>> naar het recept 

fazant

Wilde fazanten zijn een echte delicatesse, vooral als ze hun hele leven bessen en kruiden hebben gegeten. Dat maakt het vlees heel aromatisch. Fazantfilets hoef je niet langer dan 8 minuten te braden. Fazant ligt van half oktober tot en met eind januari vers in de winkel.

haas

Mooi, traditioneel wild voor de liefhebber, met een echte wildsmaak. De rug is het mooiste en smalste gedeelte van de haas en heeft een korte bereidingstijd. De bouten worden vaak enkele uren gestoofd. Rug en bouten dus meestal afzonderlijk bereid. Haas is van half oktober tot eind december vers te koop.

gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij | delicious

gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij

Tijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.

>> naar het recept 

ree

Het malse vlees heeft een verfijnde smaak. Veel mensen vinden ree het lekkerste wild. De rug en bouten zijn het meest aantrekkelijk. Uit de boten worden vaak biefstukjes gesneden en de rugfilet leent zich voor medaillons. Serveer ree zo natuurlijk mogelijk, zonder zware sauzen.

gans

Een beetje ‘vergeten’ vlees met een heel eigen smaak. In plaats van een gans in zijn geheel te braden, kun je filets van wilde gans op de bbq leggen of bakken.

confit van gans - delicious

confit van gans

Eke: ‘Confit van ganzenbout is ook heerlijk in rillettes, smeerbare paté. Pluk hiervoor het gare vlees van de bouten en trek het uit elkaar tot fijne draadjes en doe het met eenzelfde hoeveelheid ganzenvet, wat fijngehakte tijm en grof zeezout in een afsluitbare pot.’

>> naar het recept

adressen

Ruig: Het leveren van eerlijke, ambachtelijke producten van topkwaliteit is de inspiratie voor poelier Ruig. Producten van Ruig zijn ook verkrijgbaar bij de Sligro. www.ruig.nl 

The Butchery: een online scharrelslagerij, ontstaan vanuit stenen winkels: Lantinga Slagerij & Vershuis. The Butchery komt dit jaarmet een nieuw concept: thuis uit eten met ‘bijna-klaar-driegangenmenu’s voor de kerst. www.butchery.nl 

JP Puurvlees: biologisch vlees bestel je online bij JP Puurvlees, waar kwaliteit en het welzijn van dieren hoog in het vaandel staat. www.jppuurvlees.nl

Pieter van Meel Wild & Gevogelte: Kwaliteit van het vlees kunnen zien en voelen en de structuur van het vlees kunnen ‘lezen’ zodat de wild- en poelierproducten met precisie kunnen worden uitgesneden, zijn ambachtelijke vaardigheden die door jarenlange ervaring zijn opgedaan. www.pietervanmeel.nl

Treuren: Familiebedrijf Treuren bestaat al meer dan 100 jaar. Ze weten dus waar ze over praten. Je krijgt goed advies en ze kunnen alles vertellen over wild en gevogeltewww.treuren.nl

 

gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij | delicious