Een kerstdiner is niet compleet zonder bijgerechten. Sterker nog, goede bijgerechten kunnen het verschil maken tussen een goed kerstdiner en een fantastisch kerstdiner. Wij hebben tien van onze favoriete bijgerechten uitgekozen. Maak grote schalen en opscheppen maar!
Wij geven je ook acht aardappelklassiekers die in jouw kookrepertoire niet mogen ontbreken.

groene-aspergesalade met cranberry’s
Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing.
Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.
Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.

gratin van sjalotten met px sherry, oregano en paprika-knoflookboter
Ui is onmisbaar in de keuken. En dat mag wel eens hardop worden gezegd. Deze sjalottengratin is een echte smaakbom: zoet, kruidig, hartig en complex.
delicious. maakte een podcast over ui waarin we je alles vertellen over deze fijne groente.
delicious. maakte een podcast over ui waarin we je alles vertellen over deze fijne groente.

bataat-pastinaaksalade
Roosteren brengt de smaak van groenten nóg meer naar boven. Ze blijven een beetje knapperig, heel lekker bij de zachte geitenkaas... Niet zoveel tijd? Probeer dan een van deze vijf supersnelle vega gerechten.

gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes
Zo eenvoudig, maar vól heerlijk smaken; deze gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes is een waar feestje. En ideaal voor doordeweeks, want klaar binnen 40 minuten.

zoete-aardappelpuree met een crunchy kikkererwtentopping
Net zo lekker, elegant, bijzonder en verrassend als je gewend bent met kerst, maar nu eens helemaal vegan! Wij laten zien dat koken zonder vlees of vis heel uitdagend kan zijn. Ga voor contrast: de zachte structuur van puree naast knapperige aardse kikkererwten. Ook heel lekker met zoete aardappel: soep met gebakken uien.

polentafriet met parmezaan en rozemarijn
Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn. In delicious. juni geeft Janneke in familietijd vijf Italiaans geïnspireerde recepten waar het hele gezin van geniet. En ze staan vaak vlug op tafel. De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’

schorseneren-aardappelpuree met beurre noisette en walnoten
Schorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.

pompoen met krokante kikkererwten en paneer
We nemen een duik in de Indiase keuken en gaan voor deze pompoen met krokante kikkererwten en paneer. Dit heeft alle krachtige smaken van India in zich: mangochutney, paneer en meer. Tip: ook fijn als licht doordeweeks gerecht.

wortels met honing, karwij en yoghurt
Een bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten?

oma's stoofpeertjes
Zodra het buiten iets kouder wordt, krijgen wij ontzettende zin in stoofpeertjes! Voor sommige lekkernijen moét je gewoon een goed basisrecept hebben. Je weet wel, zoals die van je oma. Dit is die van ons voor stoofpeertjes.Meer weten over stoofpeertjes? We hebben een heel dossier gewijd aan deze toffe peertjes!