Alles over kastanjes: hier is het lekker bij & zo maak je ze klaar

Met gepofte kastanjes kun je alle kanten op. Bijzonder van smaak en héél feestelijk in puree, zoete hapjes met karamel en grof zout, in soep en pasta, of maak ze in met kaneelwhisky. We geven alvast wat fijne inspiratie! 

Maak dan meteen deze elegante linguine met pancetta, salie en kastanjes.

kastanjes

1. Poffen, koken, bakken of pureren…

Het kan allemaal. Kastanjes zijn zoet en notig van smaak en bijna zo zacht als gepofte aardappels.

2. Kastanjes kruiselings inkerven voor het poffen of koken

Dit voorkomt dat ze uit elkaar ploffen. Snijd door de kastanjebruine schil en het vliesje heen, zoals je hiernaast op de foto’s ziet.

3. Omwikkel gare kastanjes met een theedoek

Pel ze terwijl ze als ze nog warm zijn. Koud zijn ze lastiger te pellen.

4. Kies kastanjes die zwaar aanvoelen

Met onbeschadigde, glanzende donkere schillen. Gooi kastanjes met schimmel op of onder de schil weg.

5. Kilo kastanje

Een kilo kastanjes levert ongeveer 700 g gare, gepelde kastanjes op.

6. Anders dan noten bevatten kastanjes weinig vet

Verder net als aardappels veel complexe koolhydraten en ook water en eiwit.

7. Vries verse kastanjes ongeschild in.

Zo zijn ze drie maanden houdbaar. De textuur verandert wel, maar voor puree blijven ze heel geschikt.

8. Bewaren

Bewaar ongekookte, ongepelde kastanjes hooguit 3 weken afgesloten in de koelkast.

9. Verspreiding

De Kelten en de Romeinen zorgden voor de verspreiding van de mediterrane kastanjebomen over heel Noord-Europa.

10. Veel vezels

Je krijgt 20% van de dagelijks benodigde hoeveelheid voedingsvezels binnen uit 100 g gepofte kastanjes.

Seizoen & zelf plukken
Kastanjes zijn op hun best van oktober t/m december. Dat komt goed uit, want ze zijn heerlijk om te verwerken in je kerstdiner. Kastanjes kun je prima zelf plukken. Tip: je herkent tamme kastanjes aan hun bolster met fijne, scherpe stekeltjes. Paardenkastanjes – niet eetbaar – zijn minder stekelig. Naast lekker, zijn ze ook nog hartstikke goed voor je. Met 100 gram gepofte kastanje heb je al zo’n 40 procent van je dagelijks benodigde hoeveelheid vitamine C binnen.

Zelf kastanjes poffen? Dat doe je zo!

Stap 1
Verwarm de oven voor op 220°C. Maak met een mes kruislings diepe inkervingen op de bolle kant van de kastanjes.

kastanjes-deliciousmagazine

Stap 2
Doe de kastanjes in een braadzak en voeg 3-4 el water toe. Pof ze 20 min. tot de schil bij de inkerving omkrult.

kastanjes-deliciousmagazine

Stap 3
Pel de kastanjes zo heet mogelijk en haal met een scherp mesje de vliesjes eraf.

kastanjes-deliciousmagazine

TEKST REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE AL RICHARDSON STYLING AMBER KELLER