Be a better cook: Rutger deelt zijn geheim voor goede biscuit

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rutger van den Broek geeft zijn bakgeheimen over biscuit prijs. Biscuit is de basis voor veel bekende taarten, zoals klassieke slagroomtaart, mokkataart en schwarzwalder kirschtorte. Het geheim voor een mooi, mals biscuit is het warm opkloppen van de eieren. Zo wordt het beslag heel luchtig en rijst het goed tijdens het bakken. De basis voor de lekkerste taarten!

Wil jij meer leren van Rutger? Eerder gaf hij 7x tips & tricks voor de lekkerste koekjes.

Snijden
Om de taart te vullen, snijd je het biscuit 2x horizontaal door, zodat je 3 plakken hebt. Biscuit van 1 dag oud kun je beter snijden dan versgebakken biscuit. Bak het van tevoren en pak het na het afkoelen in plasticfolie.

Tremperen
Wil je minder droog biscuit of het meer smaak geven, besprenkel het dan met siroop. Dit heet tremperen. Breng voor de siroop 50 ml water met 45 g suiker aan  de kook. Haal van het vuur en voeg  25 ml kirsch, amandellikeur of rum toe. Liever geen alcohol? Geef de siroop smaak met de zaadjes van  1 vanillestokje of met citroensap.

Slagroomtaart
Bestrijk de onderste biscuitplak met jam en daarop een laag slagroom. Strijk op de tweede biscuitlaag ook slagroom en leg er kleingesneden fruit op. Plaats de bovenste laag erop, maak af met slagroom – ook de zijkanten – en garneer de zijkant met geroosterd amandelschaafsel. Decoreer de boven- kant met slagroom en vers fruit.

Mokkataart maken
Gebruik om mokkataart te maken ook een in 3 lagen gesneden biscuitbasis. Vul met botercrème die op smaak is gebracht met mokka-extract. Smeer de taart ook af met deze crème en druk gehakte nougatine tegen de zijkant. Decoreer de taart met mokkaboontjes en chocoladeschaafsel.

biscuitbasis

aantal 8 | gebak, zoet | weekend | internationaal |
Voor veel taarten is biscuit de basis. Het is dus belangrijk om een goed recept te hebben. Met dit recept van Rutger van den Broek maak jij zo de lekkerste klassiekers, zoals chipolatataart. Of probeer eens een minder klassieke taart, zoals deze citroen-maanzaadcake van rutger.
biscuit beslag be a better cook rutger - delicious
voorbereiding30 minuten
kooktijd30 minuten
totale tijd1 uur

ingrediënten

  • 5 eieren
  • 150 g suiker
  • rasp van ½ biocitroen of 1 tl vanille-extract
  • 150 g bloem*

ook nodig

  • springvorm van 24 cm Ø, ingevet met boter en bodem bekleed met bakpapier

instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de eieren, suiker, ¼ tl zout en de citroenrasp in een hittebestendige kom. Breng in een pan een laagje water aan de kook en plaats de kom op de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop de massa met de mixer licht en schuimig tot een keukenthermometer ± 37°C aangeeft. Voel met je vingers of het mengsel niet meer koud aanvoelt, dan is het goed.
  • Haal de kom van de pan en klop verder tot het eimengsel weer afgekoeld is tot kamertemperatuur. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door de luchtige massa tot er geen klontjes meer te zien zijn. Spatel de bloem heel rustig door het beslag, zodat het luchtig blijft.
  • Bak in het midden van de oven gaar in 25-30 min.
Voedingswaarde:
calorieën: 182kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 3g
|
koolhydraten: 32g
auteur: delicious.
* Vervang voor chocoladebiscuit 30 g van de bloem door cacaopoeder en gebruik evt. ½ tl vanille-extract als extra smaak- maker.
Recept: Rutger van den Broek. Fotografie: Michiel Wigman
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Tekst: Rutger van den Broek. Fotografie: Ernie Enkelaar (portret), Michiel Wigman

rutger bakt - delicious