nr.1 foodmagazine

Back to basic: testkok Martine over de basisregels van jam maken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Als de struiken aan het eind van de zomer bijna bezwijken onder het gewicht van al het rijpe fruit, is het tijd om jam te maken. Dit zijn de basisregels voor de lekkerste jam!

Jam klaar? Maak dan meteen deze heerlijke jamkoekjes!

Kies vers, rijp fruit
1. Jam heeft een gel-achtige structuur. Dit komt door de pectine en suiker in het fruit. Maar niet alle vruchten hebben evenveel pectine. Appels, kweeperen en citrus hebben bijvoorbeeld veel pectine, de meeste bessen en aardbeien juist niet. Daarom is het nodig om meer suiker toe te voegen aan aardbeienjam dan aan marmelade.

2. Kook fruit op laag-matig vuur met een beetje water totdat het uit elkaar valt. Als je een heldere gelei wilt maken, kun je op dit moment het gare fruit zeven om de grotere stukken eruit te halen.

3. Voeg minstens driekwart van het gewicht van het fruit aan suiker toe. Hoe meer suiker, hoe langer houdbaar de jam is en hoe zoeter het eindresultaat.

4. Breng het mengsel snel aan de kook en laat flink borrelend koken. Het water verdampt uit het fruit en de andere ingrediënten worden geconcentreerd. Schep het bovendrijvende schuim af voor een heldere jam of gelei. Stop met koken als de massa een temperatuur van 105°C bereikt. Dit kun je meten met een suikerthermometer of door een beetje jam op een koude lepel te druppelen en te kijken of het opstijft.

5. Als tegenwicht voor de suiker en om ervoor te zorgen dat de jam goed geleert, voeg je wat zuur toe als sinaasappel- of citroensap. Giet na het koken de hete jam in schone, gesteriliseerde potten, deksel erop, even omkeren en laten afkoelen. De jam stijft op als hij afkoelt.

    

    

Alternatief
In plaats van kristalsuiker kun je ook geleisuiker nemen. Dit is kristalsuiker waaraan appelpectine en citroenzuur is toegevoegd. Hiervan kun je minder gebruiken dan van gewone suiker, je hoeft geen extra zuur toe te voegen en de jam hoeft minder lang te koken, omdat het eerder geleert. Met als resultaat: frissere jam!

Tekst: redactie delicious. Beeld: iStock

merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!