nr.1 foodmagazine

5x de lekkerste Italiaanse kazen op een rij

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Denk je aan Italië, dan denk je aan kaas. Veel kaas. Kaas op je pizza, over je pasta, door je salade of gewoon zó uit het vuistje met een goed glas wijn. We zetten de vijf lekkerste Italiaanse kazen voor je op een rij, komt ‘ie:

Maken: deze kip met parmezaankorst vullen we met taleggio. 

1. Pecorino
Eén van de oudste kaassoorten ter wereld: pecorino. Pecorino is een Italiaanse schapenkaas met een heerlijke zilte smaak. Er zijn verschillende varianten (scheelt per regio) en de kaas is verkrijgbaar in verschillende fasen van rijpheid. Je hebt de pecorino romano uit Lazio en Sardinië, die ook buiten Italië volop verkrijgbaar zijn. Deze variant krijgt zijn zoute smaak doordat de kazen met zeewater worden gewassen tijdens de bereiding. Ook zijn er minder harde en iets zoetige kazen zoals de pecorino lucano en pecorino sardo. Lekker om je pasta veel smaak mee te geven, zoals spaghetti carbonara. Maar ook in soepen doet dit kaasje het goed.

2. Parmezaan
Deze uitzonderlijke, pikante, zoutige kaas is te herkennen aan het keurmerk. Parmezaanse kaas wordt gemaakt van zo’n 600 liter koemelk, weegt tussen de 33-40 kg en heeft een doorsnede van ongeveer 40 cm. Parmezaanse kaas mag alleen worden gemaakt in de provincies Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van de provincies Mantua en Bologna door zo’n 330 kleine kaasboeren uit die regio. In die regio zijn 3 specifieke bacteriën aanwezig die een essentiële rol spelen in het productieproces. Parmezaan bevat 3 ingrediënten: rauwe melk, zout en stremsel. Het heeft een vetgehalte van zo’n 30%, wat de kaas ook romig maakt. De kazen rijpen min.  14 maanden (jong: giovane), ± 18-24 maanden (oud: vecchio), 2-3 jaar (goed rijp: stravecchio), 3-4 jaar (extra rijp: stravecchione) tot max 4 jaar.

3. Burrata
Eén van onze favorieten uit de Italiaanse keuken: burrata. Burrata komt uit Puglia, Italië en is ontstaan door leftovers van mozzarella met room te koken: de buitenste laag is mozzarella, vanbinnen zit mozzarella vermengd met dikke room. En als je de burrata opensnijdt, vloeit de room er dik en lobbig uit. Een verse bol burrata heeft niet veel meer nodig: wat sappige tomaten en verse basilicum and you’re good to go!

burrata - delicious    artisjokken-tomatensalade burrata - delicious

4. Stracciatella
Ookwel stracciatella di bufala, van buffelmelk gemaakt dus. Stracciatella is een soort mix tussen mozzarella en buratta. Het betekent letterlijk zoiets als’gescheurd’, en dat is precies wat het is: in stukjes gescheurde burrata voordat de room er aan toe wordt gevoegd.

5. Taleggio
Een vreemde eend in de bijt, of in ieder geval in dit lijstje. Tóch hoort deze roodschimmelkaas zeker thuis in dit lijstje Italiaanse kazen. Met zijn heerlijke zachte structuur is deze kaas perféct om te smelten. Gebruik ‘m bijvoorbeeld in lasagne of op als pizzatopping. Ook kan je deze kaas prima puur eten, let wel: hoe langer je ‘m laat liggen, hoe pittiger die wordt.

Tekst: Robin Maaswinkel. Beeld: iStock

parmezaan - delicious