5x easy koude pastasalades

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een lichte pasta op een warme zomerse avond is lekker én zo gemaakt. Denk je bij een pastasalade nou niet meteen aan ‘culinair verantwoord’? Wij geven je inspiratie voor 5 koude pastasalades die dat wel zijn! 

Bij delicious. zijn we verslingerd aan de Italiaanse keuken. Pasta is een grote favoriet en ja, zelfs die maken we het liefst zelf. En wist je dat dat heel goed kan zonder machine?

vegetarisch

pastasalade met bluecheesedressing

aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | doordeweeks | frans |
Liefhebbers van roquefort halen hun hart op met de dressing die over deze pastasalade gaat. Als je de dressing apart houdt, kun je ‘m ook meenemen naar park/bos/picknick!
pastasalade-delicious
kooktijd20 minuten
totale tijd20 minuten

ingrediënten

  • 150 g schelpjespasta
  • 4 stengels bleekselderij + gele blaadjes
  • ½ krop romeinse sla in brede repen van 2 cm gesneden
  • 100 g tatsoi* blad losgehaald, of jonge spinazieblaadjes

dressing

  • 150 g roquefort
  • 4 el rodewijnazijn
  • 50 ml olijfolie

instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af, spoel koud en laat goed uitlekken.
  • Pureer voor de dressing 100 g van de kaas met de azijn en de olie in een maatbeker met de staafmixer romig. Voeg 1 el water toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de bleekselderij schuin in dunne boogjes. Schep in een grote kom de pasta, bleekselderij, romeinse sla en tatsoi door elkaar met dressing.
  • Verdeel de salade over 4 diepe broden. Brokkel de resterende kaas erover. Maal extra verse peper erboven.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
*Tatsoi is een kleinere variant van paksoi, heel geschikt om rauw in salades te verwerken. Te koop bij veel oosterse supermarkten.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

pastasalade met tonijn & ansjovisdressing

aantal 4 | hoofdgerecht | zomer | italiaans |
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
pastasalade tonijn - delicious
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • 200 g pasta klein, bijv. conchiglie
  • 250 g boter- of sperziebonen schoongemaakt
  • 1 courgette groot, in plakjes
  • 3 el olijfolie
  • 5 el citroenmayonaise vol
  • 5 ansjovisfilets in olijfolie, blikje, uitgelekt
  • 2 tl kappertjes
  • ½ krop krulsla frisee, gewassen, drooggeslingerd
  • 1 blik artisjokharten à 400 g, uitgelekt
  • 2 blikjes tonijn in olijfolie, à 160 g, uitgelekt
  • 1 ui rood, in ringen
  • 75 g olijven gemarineerd

instructies

  • Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen gaar. Kook de sperziebonen in 6-8 min. (afhankelijk van de dikte) knapperig gaar en giet af. Spoel de pasta en boontjes onder stromend water snel koud en laat goed uitlekken.
  • Verhit de grillpan voor. Bestrijk de courgette dun met de olijfolie. Gril de courgette in porties aan beide kanten tot ze mooie rooster-
strepen hebben.
  • Pureer intussen voor de dressing de mayonaise met de ansjovisfilets en kappertjes met de staafmixer. Verdun de dressing met 1-2 el water (of citroensap) en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de krulsla, artisjokharten, tonijn, ui, olijven, pasta, boontjes en courgette over een grote schaal. Als je een kleinere schaal hebt, kun je een paar ingrediënten ook in mooie schaaltjes erbij zetten. Zet ook de dressing samen met een stapel borden, het bestek en mooie servetten erbij op tafel.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Je kunt de pasta ook vervangen door meergranenrijst of kook een mix van je favoriete granen.

Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Productie en bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
vegetarisch

pastasalade met gegrilde perziken

aantal 4 | bijgerecht | zomer | italiaans |
In deze pastasalade zit de zoete smaak van perzik, de stevige smaak van blauwe kaas én het hartige van olijven… Geniet van zo’n perfecte aanvulling op een mooie zomerdag!
pastasalade met gegrilde perzik | delicious
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • 375 g speltpasta fusilli
  • 4 perziken gehalveerd, ontpit
  • 2 tl olijfolie mild
  • ½ citroen sap
  • 100 g Siciliaanse olijven gemarineerd, op olie, gekneusd, ontpit, 3 el olie uit het potje opgevangen
  • 120 g blauwe kaas stevig, in dunne plakjes
  • 50 g amandelschaafsel
  • om te garneren: bladpeterselie

instructies

  • Kook de pasta in een pan met licht gezouten kokend water beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
  • Maak intussen de barbecue aan of verhit de grillpan op hoog vuur. Bestrijk de halve perziken met de olie en gril ze ± 2 min. per kant tot ze grillstreepjes krijgen. Laat iets afkoelen en halveer.
  • Schep de pasta, perziken en alle overige ingrediënten om in een schaal en serveer warm of koud, bestrooid met peterselie.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recept en bereiding: Matt Wilkinson. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

pastasalade met radicchio en pesto

aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | doordeweeks, zomer | italiaans |
Het is bijna onmogelijk om het beste recept óóit te kiezen. Maar in veel favorieten speelt pasta ongetwijfeld een hoofdrol. Vandaag een pastasalade gevuld met kaas met knapperige pancetta en een bittertje van de radicchio.
pastasalade-delicious
kooktijd30 minuten
totale tijd30 minuten

ingrediënten

  • 30 g basilicum blaadjes en stelen + extra voor garneren
  • 15 g pijnboompitten
  • 100 g Parmezaanse kaas versgeraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • 100 g pancetta* gesneden
  • ½ krop radicchio rode sla
  • 500 g ravioli vers, gevuld met kaas (in het koelvak)

instructies

  • Pureer de basilicumblaadjes met de pijnboompitten, 25 g van de Parmezaanse kaas, knoflook, citroen en olijfolie tot een grove pesto.
  • Snijd de plakjes pancetta in dunne reepjes en bak ze uit in een koekenpan op matig vuur. Snijd de radicchio in dunne reepjes.
  • Kook de ravioli volgens de aanwijzing op de verpakking gaar in ruim kokend water met een snuf zout. Laat de ravioli uitlekken en spoel koud onder de kraan.
  • Schep de pesto in een kom om met de ravioli en radicchio en verdeel de sla over de borden. Garneer met takjes basilicum en pancettareepjes. Geef er de rest van de kaas bij.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten: Eke Mariën. Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Laura Jongeneel. Bereiding: Jaqueline Pietrowski
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

volkorenpastasalade met rosbief

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | italiaans | lactosevrij
Zo nu en dan houden we van écht powerfood. Daarom kiezen we ingrediënten die ons lijf net dat beetje extra kunnen geven, bijvoorbeeld walnootolie. Dat bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren en ook omega-3 olie, de olie die ook in vette vis zit en die we bijna allemaal te weinig eten. Gezonde vetten dus! Onze volkorenpastasalade bevat naast de walnootolie ook sproutmix: een mix van jonge, net ontkiemde zaadjes die boordevol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten.
volkorenpastasalade asperges | delicious

ingrediënten

  • 300 g pasta volkoren
  • 500 g witte asperges geschild
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 150 g rosbief in dikke plakken van 2-3 mm, in repen gesneden
  • 100 g walnoten en/of amandelen grof gehakt
  • 2 el pompoenpitten geroosterd
  • 4-5 el walnotenolie
  • 1 citroen sap
  • 60 g sproutmix of alfalfa

instructies

  • Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op het pak.
  • Snij het harde stukje van de onderkanten van de asperges af en snijd de asperges in stukjes van 5 cm. Kook de asperges in ruim water met zout en een snufje suiker in zo’n 4-6 min. (afhankelijk van de dikte) knapperig gaar. Giet de pasta en asperges af en spoel onder stromend water kort koud, zodat de meeste hitte is verdwenen (maar niet de smaak!).
  • Schep de pasta met de asperges in een schaal om met de ui, rosbief, noten, pitten, olie en citroensap naar smaak. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep vlak voor je de pastasalade opdient de sproutmix of alfalfa erdoor zodat deze lekker knapperig blijft.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi. Bewerking: Trudelies Schouten
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
pastasalade-deliciousmagazine