3x de lekkerste vega ravioli’s

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat eten we vandaag? Een van deze verrukkelijke ravioli’s. Mag jij kiezen welke: ga je voor de quadroni met burrata en boerenkoolpesto, de ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella of toch de variant met pompoen en amaretti? 

Maak ook zeker deze 5 heerlijke hoofdgerechten met pesto.

quadroni met burrata en boerenkoolpesto | delicious

vegetarisch

quadroni met burrata en boerenkoolpesto

aantal 4 | voorgerecht | doordeweeks | italiaans |
Quadroni is een soort ravioli. Vul vierkante pastavellen met burrata en fijngesneden boerenkool en geef er zelfgemaakte pesto bij van babyboerenkool, walnoten, pijnboompitten, knoflook en geraspte parmezaan. Perfect voor een kerstdiner in Italiaanse stijl!
voorbereiding50 minuten
kooktijd10 minuten
totale tijd1 uur

ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 g griesmeel van harde tarwe fijngemalen
  • 2 eieren M
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 100 g boerenkool fijngesneden
  • 100 ml boerenkoolkookvocht*
  • 2 bollen burrata à 150 g
  • 50 g Ligurische olijven klein, zwart
  • ook nodig: pastamachine

pesto

  • 40 g babyboerenkool + extra voor garnering
  • 1 teen knoflook
  • 1 el walnoten
  • 1 el pijnboompitten geroosterd + 1 el extra voor garnering
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • handvol parmezaanse kaas geraspt

instructies

  • Maak eerst het deeg voor de quadroni – vierkante ravioli. Kneed in de keukenmachine of met de mixer van de bloem, het griesmeel, de eieren, 1 el olijfolie en 1 el water een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens 30 min. rusten. Verhit intussen in een braadpan de rest van de olijfolie. Bak hierin de knoflook 1 min. zachtjes. Schep de fijngesneden boerenkool erdoor en ba k 1 min. Voeg het boerenkoolkookvocht* toe en smoor de boerenkool in 8-10 min. gaar. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Pureer intussen voor de pesto alle ingrediënten, behalve de kaas met de staafmixer tot een smeuïge pasta. Voeg de parmezaan toe en breng op smaak met peper. Bewaar tot gebruik afgedekt en koel.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 porties. Rol elke portie deeg met de hand of met de pastamachine uit tot een deeglap van 1 mm dikte.
  • Snijd de deeglappen in 4 gelijke lange rechthoeken van ± 40 cm elk en halveer ze, zodat je 8 vellen hebt van ± 20 cm lang.
  • Snijd elke bol burrata in kwarten. Verdeel over 4 vellen 2 stukken burrata per vel. Verdeel het boerenkoolmengsel in 8 porties en leg op elk stuk burrata een portie. Maak de randen van de vellen deeg vochtig met water en leg de andere deegvellen erover. Druk het deeg rond de vulling goed aan; zorg dat de vulling zo weinig mogelijk – liefst helemaal geen – lucht bevat.
  • Snijd de pasta met een mes of radertje bij tot grote vierkanten. Bestrooi een dienblad of grote platte doos dun met wat griesmeel. Leg de quadroni erop en bestrooi met nog wat griesmeel. Bewaar de pasta tot gebruik onder een schone theedoek of afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
  • Breng een ruime (vis)pan met water aan de kook. Voeg 1 el zeezout toe en kook de quadroni in 6 min. gaar. Verdeel de quadroni over 4 (voorverwarmde) borden. Schep de boerenkoolpesto erover en besprenkel met extra vierge olijfolie. Bestrooi met de extra boerenkoolblaadjes, pijnboompitjes, olijven en peper uit de molen.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Bewaar het kookvocht van boerenkool in kleine porties in de diepvries. Het geeft gesmoorde boerenkool een extra volle smaak en is ook een heerlijke basis voor boerenkoolsoep. Of gebruik een beetje groentebouillon.
Recept, styling en bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ravioli - Il Matarello

vegetarisch

ravioli van tuinbonen en buffelmozzarella

aantal 4 | voorgerecht | weekend | italiaans |
Om alvast (of nog meer) in de Italiaanse sfeer te komen, een recept van de chef-kok van Il Matarello, Dheeresh Strohmenger. Deze ravioli met tuinbonen en buffelmozzarella is een favoriet lentegerecht van Dheeresh: ‘Tuinbonen zijn onlosmakelijk met de lente verbonden. Zelfs rauw vind ik tuinbonen heerlijk. Ik eet ze graag naast een glas wijn en mooi stukje pecorino.’ Nou…in deze ravioli misstaan ze ook echt niet. Bon appetit!
kooktijd1 uur 15 minuten
totale tijd1 uur 15 minuten

ingrediënten

  • 500 g pastadeeg vers
  • meel semolina, om mee te bestrooien
  • 1 ei
  • parmezaanse geraspt, of pecorino, voor erover
  • extra nodig: pasta machine of pasta deegroller kwastje

vulling

  • 200 g (± 1 kg met dop) tuinbonen* verse jonge gedopte
  • 70 g buffelmozzarella in kleine stukjes gescheurd
  • 30 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 tl tijmblaadjes vers

saus

  • 100 g (± 500 g met dop) tuinbonen* verse jonge gedopte
  • 100 ml olijfolie
  • 15 g boter
  • 1/2 citroen liefst biologische, rasp en sap
  • ½ tl tijmblaadjes vers

instructies

  • Kook voor de vulling de tuinbonen in ruim gezouten water in 6-7 min. gaar, giet af en spoel koud. Laat goed uitlekken. Hak de tuinbonen heel fijn, dit kan ook in de keukenmachine, maar houd het mengsel dan nog iets grof. Meng de tuinbonen met de mozzarella, Parmezaanse kaas en tijm en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm voor de saus alle ingrediënten 8-10 min. op je laagste vuur, zonder dat het kookt, zodat alle smaken kunnen intrekken.
  • Rol het deeg met de pastamachine zo dun mogelijk uit en bestrooi steeds met een beetje semolina, zodat het niet kan plakken. Snijd in 2 even lange helften. Kwast één helft dun in met ei en leg er telkens 1 eetlepel vulling op. Neem 3 cm tussenruimte (aan de zijkanten van de lap hoeft er maar 1½ cm over te blijven). Leg de andere deeglap erop, druk voorzichtig alle lucht eruit en druk rondom de vullingen goed vast.
  • Breng ruim water in je grootste pastapan aan de kook en voeg 2 eetlepels zout toe. Kook hierin de ravioli met niet meer dan 15 stuks tegelijk in ¾ min. gaar.
  • Leg de ravioli op voorverwarmde borden en schep de saus erover. Serveer met geraspte parmezaanse.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Geen tuinbonenseizoen? Gebruik dan diepvries tuinbonen en haal van grote exemplaren ook het buitenste velletje af (dubbeldoppen).
Fotografie: Erik van Lokven. Styling: Cyn ferdinandus. Recepten en bereiding: Cheeresh Strohmenger. Productie: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

vegetarisch

ravioli met pompoen en amaretti

aantal 4 | hoofdgerecht | weekend | italiaans |
Zelf ravioli maken is voor ons lekker ontspannen. Pastadeeg kneden, pastavellen langzaam door de pastamachine halen en daarna met veel precisie de verrukkelijke pompoen-amarettivulling over de vellen verdelen. De pasta dichtvouwen, op maat snijden, kort koken en dan: genieten! Van een bord vol ravioli met heerlijke saliebotersaus.
kooktijd1 uur
Wachten2 uur
totale tijd3 uur

ingrediënten

vulling

  • 75 g broodkruim
  • 1 kg pompoen met schil flespompoen of biologische oranje pompoen, zaadlijsten verwijderd, in stukken
  • 2 el boter koude, in stukjes gesneden, of margarine
  • zout peper
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 75 g amaretti of bitterkoekjes, verkruimeld (Italiaanse delicatessenwinkel)
  • 100 g parmezaanse kaas
  • 2 el rozijnen blank, heel fijngesneden
  • 1 ei
  • 1 citroen liefst biologisch

pastadeeg

  • 500 g bloem harde Italiaanse, grano duro, Italiaanse delicatessenzaak
  • zout
  • 5 eieren

botersaus met salie

  • 100 g roomboter of margarine
  • 1 teentje knoflook in plakjes
  • 10 blaadjes salie vers
  • ook nodig: pastamachine kwastje, kommetje water, gekarteld deegwieltje voor ravioli, plasticfolie

instructies

  • Maak eerst de vulling: verwarm de oven voor op 100ºC. Droog het broodkruim in ± 20 min.
  • Zet de oven op 180°C. Doe de pompoen in een ruime ovenschaal en verdeel de boter erover. Bestrooi met zout en peper. Rooster de pompoen in ± 50 min. gaar. Verwijder de schil (dat gaat nu gemakkelijk). Stamp de pompoen fijn en meng het broodkruim, nootmuskaat, amaretti, parmezaan, rozijnen en het ei erdoor.
  • Boen de citroen schoon en rasp het gele deel van de schil. Meng de citroenrasp door het pompoenmengsel. Zet de vulling ± 2 uur apart om op smaak te komen.
  • Maak het pastadeeg. Maak voor je begint een werkblad van zo’n 1 à 1½ meter vrij en schoon. Zet een kommetje met water en een kwastje klaar. Meng in een wijde kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin. Roer de eieren los met een vork en meng met de hand beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed met de hand en voeg zoveel bloem toe als nodig om een grof samenhangend deeg te vormen.
  • Bestrooi het werkvlak met bloem. Leg het deeg, als het een bal heeft gevormd, op het werkvlak. Kneed het deeg door met de muis van je hand het deeg steeds van je af te duwen en weer terug te vouwen. Kneed ± 10 min. tot een glad en elastisch deeg ontstaat. Laat het verpakt in plasticfolie minimaal 30 min. rusten, buiten de koelkast.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke stukken die zo breed zijn als de pastamachine die je gaat gebruiken. Rol het deeg uit met behulp van een pastamachine (volg de gebruiksaanwijzing) en eindig met de op één na dunste stand. Rol het deeg zo lang mogelijk uit, zo’n 40 à 50 cm. Herhaal dit met de tweede portie deeg. Bewaar de lappen deeg nu evt. verpakt in plasticfolie.
  • Schep op een pastavel in drie rijen dik telkens twee flinke theelepels vulling, op ± 4 cm afstand van elkaar. Bestrijk de randen rondom de vulling m.b.v. een kwastje met water. Leg het andere pastavel precies passend over de vulling heen en druk met de zijkant van je pinken het deeg rondom de bergjes vulling goed aan. Snijd met een gekarteld deegwieltje de pasta in vierkantjes rondom de vulling.
  • Leg de gevulde pastakussentjes omgekeerd op een schone theedoek zonder dat ze elkaar raken. Bestrooi ze met een beetje bloem tegen het plakken. Je kunt ze nu direct koken of ze bewaren en laten drogen. Kook de ravioli in 2-3 min. gaar in ruim water.
  • Verwarm intussen een pannetje de boter op matig vuur en bak de knoflook zachtjes ± 2 min. tot hij goudgeel kleurt. Voeg de salieblaadjes toe en bak ze ± 30 sec. mee. Verwijder de plakjes knoflook en gooi ze weg. Schenk de botersaliesaus over de ravioli met pompoen.
Voedingswaarde:
calorieën: 895kcal
| |
vet: 25g
|
koolhydraten: 129g
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
ravioli-delicious