Frangipane: hier komt de vulling vandaan (plus een verrukkelijk recept)

Frangipane is een verrukkelijke vulling op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem. Vaak in gebak gebruikt in combinatie met fruit als peren, kersen of abrikozen. Zoals met veel namen van bakwerk zijn er vaak meerdere verhalen in omloop over de herkomst.

Maak ook eens dit frangipanetaartje met mango en blauwe bessen!

Signor Frangipani – een Romeinse markies, parfumeur en scheikundige – impregneerde in de 16e eeuw zijn leren handschoenen (!) met amandelparfum om de geur van het leer te maskeren. De gelijknamige frangipani-bloem kreeg zijn naam omdat de geur ervan lijkt op dit amandelparfum. Recepten voor frangipane zijn ook al bekend rond 1653, uit het boek Le Patissier François, waarin 2 recepten voorkomen: een frangipane met amandelcrème en eentje op basis van pistache. Rond 1690 wordt de term frangipane ook gebruikt voor een geparfumeerde likeur.

frangipane-kersentaart

gebak (8-10 personen)

375 g bladerdeeg (koelvers op een rol of plakjes uit de diepvries, ontdooid)
1 el slagroom
1 eierdooier, losgeklopt
175 g kersenjam
400 g kersen, ontpit
poedersuiker, om te bestuiven

frangipane
185 g amandelmeel*
110 g (fijne) kristalsuiker
85 g boter, op kamertemperatuur
2 eieren
evt. 1 el amaretto
ook nodig: bakpapier, aluminiumfolie

Verwarm de oven voor op 200°C. Doe een bakplaat in de oven om voor te verwarmen. Vouw de lap bladerdeeg dubbel of leg de
plakjes op elkaar en rol op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 5 mm. Snijd dan een cirkel van 35 cm Ø uit het deeg en leg deze op een vel bakpapier.

Meng de slagroom met de eierdooier en bestrijk het deeg hiermee. Vouw rondom een rand van 2 cm van het deeg naar binnen en druk vast. Bestrijk de rand met het eimengsel. Zet het deeg 15 min. in de koelkast om stevig te laten worden.

Doe voor de frangipane alle ingrediënten met een snufje zout in de keukenmachine en draai alles tot een gladde massa. Neem het deeg uit de koelkast en prik de bodem overal in met een vork. Bestrijk met de jam en schep de frangipane erop. Verdeel de kersen erover. Plaats de taart met behulp van het bakpapier voorzichtig op de voorverhitte bakplaat.

Bak de taart 15 min. of tot het bladerdeeg gerezen en goudbruin is. Dek de taart losjes af met aluminiumfolie en bak nog 10-15 min. of tot de frangipane gaar is. Laat buiten de oven 5 min. rusten, bestuif de taart met poedersuiker en serveer.

* Amandelmeel is te koop bij noten- en natuurwinkels, sommige supermarkten en online.

Bereiden ± 35 min. / koelen ± 15 min. / oven ± 30 min.