pizza met blauwe kaas en pompoen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Maak dit weekend deze pizza met blauwe kaas en geroosterde pompoen. Helemaal zelfgemaakt, van het deeg tot de saus én de geroosterde pompoen voor de topping. Nodig zoveel mogelijk vrienden uit en houd een pizzaparty! 

pizza met blauwe kaas en geroosterde pompoen

hoofdgerecht (2 pizza’s, 4 personen) | vegetarisch

500 g geschilde pompoen
2 rode uien, in partjes
handje salieblaadjes + extra blaadjes
om te garneren
2 el olijfolie
½ hoeveelheid pizzadeeg (zie recept hieronder)
½ hoeveelheid pizzasaus (zie recept hieronder)
semolina*, voor bestuiven
150 blauwe kaas (bijv. roquefort, cambozola
of gorgonzola), in partjes
20 g fijngeraspte parmezaanse kaas
2 el pijnboompitten
ook nodig: 2 bakplaten (of bak de pizza’s na elkaar)

Verwarm voor de pizza met blauwe kaas en geroosterde pompoen de oven voor op 200°C.
Doe de pompoen, ui, salie en olie in een braadslee of ovenschaal en breng op smaak met zout en peper. Schep alles door elkaar. Rooster de groenten 25-30 min. of tot de pompoen gaar is en goudbruin. Laat iets afkoelen.

Verhoog de oventemperatuur naar 250°C.
Verdeel het deeg in twee delen en rol elk stuk uit tot een cirkel van 25 cm Ø. Bestuif twee bakplaten licht met semolina. Leg de pizzabodems op de bakplaten. Dek af met plasticfolie en laat 20 min. rijzen.

Bestrijk de pizzabodems met de saus en verdeel het pompoen-uienmengsel erover. Leg de stukken blauwe kaas tussen de groenten. Bestrooi met parmezaanse kaas en de pijnboompitten en bak de pizza’s dan 8-10 min. tot ze knapperig en goudbruin zijn. Bestrooi met extra salie en snijd in punten.

* Semolina is fijn tarwegriesmeel, te koop bij de supermarkt, biologische winkel of Italiaanse winkel.

Bereiden ± 40 min. / rijzen ± 20 min. / oven ± 20 min.
p.p. ± 525 kcal / 21 g eiwit / 26 g vet / 52 g koolhydraten

pizzadeeg basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vega

500 g brood- of pizzabloem* + extra bloem
2 tl gedroogde instantgist
2 tl zout
1 tl suiker
300 ml handwarm water
1½ el olijfolie + extra voor invetten

Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de gist aan de ene kant van de kom toe en het zout en de suiker aan de andere kant. Maak in het midden een kuiltje en schenk het water en de olie erin. Roer vanuit het midden totdat alles goed gemengd is. Kneed door tot het deeg loskomt van de kom. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 5 min. Besprenkel een kom met olijfolie, leg het deeg erin en draai het deeg om, zodat het met olie bedekt is. Dek af met een schone theedoek en zet 1 uur weg tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed het deeg in de kom kort door om de luchtbellen eruit te laten ontsnappen. Leg het dan op een met bloem bestoven werkvlak. Bereid het deeg verder volgens het recept van de pizza van je keuze.

* Brood- of pizzabloem is bloem met een hoog glutengehalte. Te koop bij Italiaanse delicatessenzaken, biologische winkels en online.

Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 1 uur
p.st. ± 470 kcal / 16 g eiwit / 5 g vet / 90 g koolhydraten

pizzasaus basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vegetarisch

1 el olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl fijngesneden verse majoraan of oregano
1 blik tomatenblokjes (400 g)
snuf suiker
snuf cayennepeper

Doe alle ingrediënten in een pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en roer regelmatig. Zet het vuur wat lager en laat de saus 10 min. zachtjes koken tot hij dikker is, roer regelmatig. Proef en breng op smaak met zout. Laat voor gebruik afkoelen.

Bereiden ± 20 min.
p.st. ± 45 kcal / 1 g eiwit / 3 g vet / 4 g koolhydraten

RECEPTEN LOUISE PICKFORD & MARY CADOGEN
FOTOGRAFIE IAN WALLACE STYLING LOUISE PICKFORD

 

pizza met blauwe kaas en geroosterde pompoen - delicious