nr.1 foodmagazine

pittige mini-pizza’s met garnalen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Trakteer dit weekend op pittige mini-pizza’s met garnalen. Natuurlijk homemade, want die zijn het allerlekkerst! Maak meteen een paar extra porties deeg en saus als je toch bezig bent, handig om in de vriezer te hebben.

pittige mini-pizza’s met garnalen

hapje (10 stuks)

250 g kerstomaatjes
1 el olijfolie
½ hoeveelheid pizzadeeg (zie recept hieronder)
semolina*, voor bestuiven
½ hoeveelheid pizzasaus (zie recept hieronder)
125 g mozzarella, in 10 plakjes
200 g rauwe gepelde grote garnalen, staartjes intact
1 rode peper, in dunne plakjes
korianderblaadjes, voor garneren
ook nodig: bakpapier, 2 bakplaten

Verwarm de oven voor op 120°C. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant boven op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, bestrooi met zout en peper en rooster ze 1-1½ uur in de oven of tot ze halfgedroogd zijn.

Verdeel het deeg intussen in 10 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een cirkel van 8 cm Ø. Stapel de bodems op, met stukken bakpapier ertussen, bestuif ze steeds met semolina, voor je er een volgende bodem oplegt. Zet 20 min. weg om het deeg iets te laten rijzen.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 250°C.
Bestuif de bakplaten met semolina en verdeel er de bodems over. Bestrijk elke pizza met een beetje van de saus. Beleg met mozzarella, tomaatjes, garnalen en rode peper. Bak 6-8 min. of tot de garnalen ondoorzichtig zijn geworden en de pizza’s knapperig en goudbruin zijn. Bestrooi met koriander.

* Semolina is fijn tarwegriesmeel, te koop bij supermarkten, natuurwinkels of Italiaanse delicatessenzaken.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 1 uur (tomaatjes) / oven ± 6 min. (pizza’s)
p.st. ± 160 kcal / 9 g eiwit / 5 g vet / 20 g koolhydraten

pizzadeeg basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vega

500 g brood- of pizzabloem* + extra bloem
2 tl gedroogde instantgist
2 tl zout
1 tl suiker
300 ml handwarm water
1½ el olijfolie + extra voor invetten

Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de gist aan de ene kant van de kom toe en het zout en de suiker aan de andere kant. Maak in het midden een kuiltje en schenk het water en de olie erin. Roer vanuit het midden totdat alles goed gemengd is. Kneed door tot het deeg loskomt van de kom. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed 5 min. Besprenkel een kom met olijfolie, leg het deeg erin en draai het deeg om, zodat het met olie bedekt is. Dek af met een schone theedoek en zet 1 uur weg tot het deeg in volume is verdubbeld. Kneed het deeg in de kom kort door om de luchtbellen eruit te laten ontsnappen. Leg het dan op een met bloem bestoven werkvlak. Bereid het deeg verder volgens het recept van de pizza van je keuze.

* Brood- of pizzabloem is bloem met een hoog glutengehalte. Te koop bij Italiaanse delicatessenzaken, biologische winkels en online.

Bereiden ± 15 min. / rijzen ± 1 uur.
p.st. ± 470 kcal / 16 g eiwit / 5 g vet / 90 g koolhydraten

pizzasaus basisrecept (voor 4 pizza’s van 25 cm Ø) | vegetarisch

1 el olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl fijngesneden verse marjoraan of oregano
1 blik tomatenblokjes (400 g)
snuf suiker
snuf cayennepeper

Doe alle ingrediënten in een pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook en roer regelmatig. Zet het vuur wat lager en laat de saus 10 min. zachtjes koken tot hij dikker is, roer regelmatig. Proef en breng op smaak met zout. Laat voor gebruik afkoelen.

Bereiden ± 20 min.
p.st. ± 45 kcal / 1 g eiwit / 3 g vet / 4 g koolhydraten

RECEPTEN LOUISE PICKFORD & MARY CADOGEN
FOTOGRAFIE IAN WALLACE STYLING LOUISE PICKFORD

 

pittige mini-pizza's met garnalen - delicious