nr.1 foodmagazine

gegrilde harissa-piepkuikens met kruiden-citroenfregola

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het geheim van deze heerlijke piepkuikens uit de oven is de harissa. De rijke, pittige pasta, samen met de grote hoeveelheid aan kruiden maakt dit gerecht heel speciaal. Zo lekker! 

Lees ook: dit kun je allemaal doen met kippenbouillon. Dit zijn onze 10 ultieme tips! 

gegrilde harissa-piepkuikens met kruiden-citroenfregola

hoofdgerecht (4 personen)

2 piepkuikens à 500 g
7 el extra vergine olijfolie
200 g fregola*
sap van 1 citroen
2 tenen knoflook, geperst
1 rode peper, zaad verwijderd, fijngesneden
½ ingemaakte citroen*, pulp verwijderd, schil fijngesneden
40 g pijnboompitten, geroosterd
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
25 g fijngesneden gemengde kruiden (bijv. bladpeterselie, munt, koriander en kervel) + kruidentopjes voor garnering

groene harissa (250 ml)
3 groene pepers, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
½ bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt
½ bosje koriander, blaadjes geplukt
rasp van ½ (bio)citroen
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl gemalen komijn
¼ tl gemalen kardemom
½ tl fijne kristalsuiker
125 ml extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor op 180°C.
Maal alle ingrediënten voor de harissa in een keukenmachine tot een grove pasta. Voeg naar smaak zout en evt. nog peper toe.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snijd of knip – met een wildschaar – de piepkuikens aan weerszijden langs de ruggengraat open en verwijder de ruggengraat. Plet de kuikens op een plank. Wrijf ze in met de helft van de harissa.

Verhit 3 el olie in een grote koekenpan op matig vuur en braad de kuikens met het vel omlaag 6-8 min. aan tot ze goudbruin kleuren. Leg ze met het vel (de borst) omhoog op de bakplaat en braad ze 25-30 min. in de oven tot ze gaar zijn. Laat ze losjes afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten.

Kook intussen de fregola in een pan met licht gezouten water beetgaar in 10 min. of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel koud af en laat iets uitlekken.

Klop het citroensap met de knoflook en de resterende 4 el olijfolie en wat zout en peper tot een vinaigrette. Schep door de fregola. Voeg de overige ingrediënten toe, schep om en serveer bij de piepkuikens. Geef de rest van de harissa apart erbij.

* Fregola (Sardijnse pastakorrels) koop je bij sommige mediterrane winkels en (Italiaanse) delicatessenzaken. Ingemaakte citroenen koop je ook bij de mediterrane supermarkt. Je kunt ze ook zelf maken, hier leggen we je uit hoe je dat doet.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 25 min. / rusten ± 5 min.
p.p. ± 815 kcal / ± 39 g eiwit / ± 54 g vet / ± 43 g kh

RECEPTEN CHRISTINE MANFIELD FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN

harissa-piepkuiken-deliciousmagazine
harssa