nr.1 foodmagazine

Be a better cook: testkok Martine laat zien hoe je hollandaisesaus maakt

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Heel zachtjes laten garen van eidooiers met een vloeistof is een traditioneel Franse techniek om saus te maken. Onze testkok Martine Kröner maakt hollandaise.

Lees hier meer over onze geweldige testkok Martine

Hollandaise is de saus der sauzen. Waarom klinkt deze klassieke Franse saus dan zo Nederlands? In de 17de eeuw was er in Frankrijk een flink tekort aan boter. In Nederland – dat floreerde tijdens de Gouden Eeuw – was er juist boter in overvloed. En handelaren als wij zijn, exporteerden we ook toen volop boter naar de ons omringende landen. Deze saus op basis van boter werd dus gemaakt met Hollandse boter, vandaar de naam sauce hollandaise!

hollandaisesaus-deliciousmagazine

hollandaisesaus

goed voor 6 personen | glutenvrij

3 eidooiers
45 ml koud water
180 g geklaarde boter
citroensap
snufje cayennepeper

Zet een hittebestendige kom of een pan op een pan met een laagje zacht kokend water. Klop de eidooiers met het koude water au bain-marie schuimig met een garde waarmee je achtjes draait. Blijf goed kloppen tot het dikker wordt. Houd de temperatuur laag, anders zakt de saus in.

Voel met je vrije hand aan de zijkant van het pannetje met het mengsel. Kun je dit zonder problemen doen, dan is de temperatuur goed. Is de pan te heet, haal hem dan even van de bain-marie af, want anders gaat het mengsel schiften. Wordt het mengsel heel dik en niet schuimig, klop dan harder! Het mengsel moet dik aan de garde blijven hangen.

Voeg de geklaarde boter al roerend in een dun straaltje toe. De consistentie van de saus mag niet veel dunner worden. Breng op smaak met zout, wat citroensap en cayennepeper. Geef de hollandaise bij gepocheerde vis of eieren en natuurlijk bij asperges.

p.p. ± 291 kcal / 1 g eiwit / 32 g vet / 0 g kh
bereiden ± 20 min.

Bekijk ook de video: easy hollandaisesaus maken

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

TEKST REDACTIE DELICIOUS. 

Wil je koken als Van Boven?

Ontvang een uniek welkomstcadeau bij een abonnement op delicious.magazine: het gloednieuwe kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven (t.w.v. € 39,99). In totaal krijg je 50% korting!

tijdelijk Gratis verzending

Thuis blijven = thuis koken! En laat delicious.magazine nou de perfecte bron van recepten zijn. Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!