nr.1 foodmagazine

Vietnamees stokbrood met vis en gepekelde groenten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Komt de zomer dichterbij, dan ga je vanzelf lichter en gezonder koken. En na Koningsdag kan dat al helemaal geen kwaad! Maak bijvoorbeeld dit stokbrood op z’n Vietnamees met snel gepekelde groenten en een lekker stukje vis. Prima als lunchgerecht of klein hoofdgerecht.

Ook lekker (én vega): gepekelde worteltjes met gegratineerde kaasjes

Vietnamees stokbrood met vis en snelle gepekelde groenten

lunch- of klein hoofdgerecht (4 personen)

1 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
2 el bloem
80 ml melk
2 el fijngesneden dille
500 g stevige witvisfilets (koolvis, kabeljauw), in 2 cm stukken
2 el kokosolie*
1 dik stokbrood, opengesneden
1 snackkomkommer (of ¼ komkommer), in dikke plakjes
25 g korianderblaadjes
25 g Thaise basilicumblaadjes*
1 limoen, gehalveerd

gepekelde groenten
75 g kokosbloesemsuiker*
80 ml rijstazijn
1 wortel, in luciferdikte gesneden
1 kleine daikon*, in luciferdikte gesneden

Meng voor de gepekelde groenten de suiker en azijn in een kleine steelpan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Zet weg om af te koelen. Voeg de wortel en daikon toe, en zet nog 30 min. weg om de groenten te laten pekelen, giet dan af.

Meng intussen de geelwortel en de bloem in een kom en breng op smaak met zout en peper. Meng de melk met de dille in een aparte kom. Doop de vis in het melkmengsel en wentel dan door het bloemmengsel en schud de overtollige bloem eraf.

Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de vis, in porties, al kerend, in 3-4 min. goudbruin. Bestrijk de binnenkant van het stokbrood met een beetje olie uit de pan. Beleg het brood met de vis, komkommer, gepekelde groenten, koriander en Thaise basilicum. Knijp er wat limoensap over uit en serveer.

* Kokosolie is de geperst olie uit het vruchtvlees van rijpe kokosnoten. Te koop bij biologische winkels en Aziatische winkels. Kokosbloesemsuiker koop je bij grotere supermarkten, biologische winkels en Aziatische winkels. Thaise basilicum en daikon (rettich) koop je bij winkels met Aziatische producten en sommige groentewinkels. Vervang Thaise basilicum evt. door gewone basilicum en daikon door radijs.

Bereiden ± 40 min. / intrekken ± 30 min. / afkoelen ± 15 min.

p.p. ±  460 kcal / 28 g eiwit / 9 g vet / 66 g khd

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING DAVID MORGAN

vietnameesstokbrood-deliciousmagazine