nr.1 foodmagazine

zoete & hartige pan-focaccia

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Met deze hoeveelheid deeg maak je voor vier keer een zoete en hartige pan-focaccia voor bij de borrel, weekendlunch, maaltijdsoep of -salade of bij het zondagontbijt. De zoete versie is lekker met abrikozen of ander gedroogd fruit. Aan hartige focaccia kun je zwarte of groene olijven toevoegen, maar ook halfgedroogde tomaten, kaas, gezouten vis… 

Ook lekker: Libanees platbrood met gekruid lamsvlees en kurkuma-tahini

zoete & hartige pan-focaccia

lunch- of bijgerecht (4 stuks) | vegetarisch

500 g bloem
1 zakje gedroogde gist (7 g)
3 el olijfolie

zoete focaccia
100 g gewelde gedroogde abrikozen
1 zakje vanillesuiker
1 el fijne kristalsuiker
1 tl gemalen kaneel
poedersuiker, voor erover

hartige focaccia
25 g zwarte olijven, in stukjes
1 el verse tijmblaadjes
25 g zongedroogde tomaten in olie (pot),
in stukjes
2 el fijngehakte basilicumblaadjes
½-1 el grof zeezout
extra vergine olijfolie, om over de focaccia te besprenkelen
zeezout, om erover te bestrooien
ook nodig: 2-4 ovenvaste koekenpannen (of ovenschaaltjes) van 16 cm Ø

Maak eerst het deeg voor de zoete en hartige pan-focaccia. Strooi 1½ tl zout in een kom. Zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in het midden en doe er het gist in. Voeg langs de rand de olijfolie en in het kuiltje 250 ml handwarm water toe. Kneed alles met de mixer of in de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.

Kneed voor de zoete focaccia door een helft van het deeg de abrikozen, vanillesuiker, kristalsuiker en kaneel. Kneed voor het hartige deel door de andere helft van het deeg de olijven, tijmblaadjes, tomaatjes en basilicum.

Vorm van beide deegsoorten een bal en laat onder een schone keukendoek 1 uur rijzen. Vorm van elk deeg 2 platte broden van 16 cm Ø. Leg ze in ovenvaste (koeken)pannen of ovenschalen en laat nogmaals afgedekt 30 min. rijzen. Verwarm halverwege de rijstijd de oven voor op 200°C.

Druk met je vingertoppen – of gebruik de steel van een houten lepel – kuiltjes in de focaccia. Bestrooi de hartige focaccia’s met het zeezout. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.
Besprenkel de hartige focaccia’s royaal met olijfolie en bestrooi de zoete focaccia’s met poedersuiker.

Bereiden ± 30 min. / rusten ± 1 uur en 30 min. / oven ± 25 min.
p.st. ± 725 kcal / 18 g eiwit / 30 g vet / 92 g kh (hartige focaccia)
p.st. ± 745 kcal / 18 g eiwit / 13 g vet / 134 g kh (zoete focaccia)

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

panfocaccia - delicious
panfocaccia