pastinaak-gehaktempanada’s met oregano en bieten-anijsdip

Een empanada is een heerlijk Spaans deeghapje die je met van alles en nog wat kunt vullen. Wij vullen ‘m met een heerlijk pastinaak-gehakt mengsel, en maken het af met een frisse bieten-anijsdip. Maar je kunt de empanada’s ook prima een vegetarische vulling geven!

Nog meer Mediterraan koken? Probeer eens deze tijmcrepes met zalm!

pastinaak-gehaktempanada’s met oregano en bieten-anijsdip

klein hoofdgerecht (4 personen, 8 stuks)

250 g speltbloem
70 g spelt- of tarwemeel
60 g amandelmeel
200 g koude boter

vulling
2 el olijfolie
1 middelgrote prei, alleen het lichtgroene deel, in dunne ringen
200 g rundergehakt
1 teen knoflook, fijngesneden
1 tl pul biber
1 tl zoet paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
250 g pastinaak, geschild, grof geraspt
50 g gemengde noten, grof gehakt
8 takjes verse oregano, blaadjes geplukt
1 el krenten

bieten-anijsdip
3 el zure room
1 eidooier, losgeroerd met 1 el water
1 grote of 2 kleine rauwe bieten, geschild
8-6 el zure room
1 tl anijszaad
2 el appelazijn

Meng met de pulseknop van de keukenmachine de meelsoorten, koude boter- blokjes en een flinke snuf zout tot een fijn kruimelig mengsel. Voeg 3-4 el ijskoud water toe en meng met de pulseknop snel tot een bal. Kneed het deeg kort door, vorm tot een platte schijf en leg afgedekt ± 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit intussen in een koekenpan de olie en bak de prei 5-7 min. op laag vuur tot het zacht is. Voeg het gehakt, de knoflook en specerijen toe en bak nog ± 3 min. Meng het gehaktmengsel in een kom met de pastinaak, noten, oregano, krenten en zure room. Breng op smaak met zout en evt. nog wat peper.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, vorm tot schijven en rol op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot rondjes van ± 15 cm Ø. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verdeel de vulling steeds over een helft van de deegrondjes en laat 1½ cm van de rand vrij. Klap de rondjes dicht tot halve maantjes en druk de randen stevig dicht met een vork, zodat je een patroon in de rand krijgt. Bestrijk de empanada’s met losgeroerde eidooier en bak ze lichtbruin en gaar in 15-20 min.

Rasp intussen de biet fijn. Pureer de helft van de biet met de zure room en voeg de rest van de geraspte biet toe. Rooster het anijszaad in een droge koekenpan zachtjes totdat het begint te poffen. Kneus het anijszaad licht in de vijzel en voeg met de azijn toe aan het bietmengsel. Breng de dip op smaak met zout en peper.

Serveer de empanada’s met de dip.

bereiden ± 35 min. / 30 min. rusten / oven ± 20 min.

RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN, BEELD ALAN JENSEN, STYLING CYN FERDINANDUS, BEREIDING VICTOR DE LAUNAY