nr.1 foodmagazine

vegan pistache-cranberrybaklava

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vegan bakken is nu nóg makkelijker en leuker, dankzij het vegan bakboek van delicious. culinair redacteur Dosia Brewer. Deze pistache-cranberrybaklava is heerlijk! Ontzettend zoet zoals baklava hoort te zijn, maar door de cranberry’s en sinaasappelrasp wordt het toch ook een fris gebakje.

Lees hier meer over het vegan bakboek van Dosia

pistache-cranberrybaklava

zoet | ± 16-64 stukjes | vegan 

200 g pistachenoten of 300 g als je alleen rolletjes maakt
80 g gedroogde cranberry’s (of 110 g als je alleen rolletjes maakt)
160 ml olie, neutrale (of gesmolten vegan boter of kokosolie)
1/2 tl geroosterde-sesamolie of arganolie*
16 vellen filodeeg (ong. 22×24 cm)
rasp en sap van 1 grote (bio)sinaasappel
sap van 1 citroen
300 g agavesiroop
5 kardemompeulen, gekneusd
ook nodig: bakblik met iets opstaande rand van ong. 20×20 cm

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed het bakblik met aluminiumfolie. Hak de helft van de pistachenoten en de cranberries grof. Hak de rest fijn. Meng de olie en sesamolie. Leg een filovel met de korte kant naar je toe op je werkvlak. Het deeg moet mooi soepel en nog iets vochtig zijn. Maak het deeg evt. vochtiger met nog wat water, anders kun je het straks niet goed oprollen. Bestrijk royaal met olie.

Houd wat van de grove en fijngehakte pistachenoten, cranberry’s en sinaasappelrasp apart om te versieren. Meng de rest door elkaar. Bestrooi voor de spiralen de onderste 5 cm van korte kant van het deegvel met ± 1/16e van het pistachemengsel. Leg een eetstokje of een ander dun stokje zo op de vulling zodat het links en rechts uitsteekt. Rol het deeg op. Druk het deeg aan de zijkanten van het stokje naar binnen zodat er een iets rimpelig effect ontstaat. Haal het stokje eruit, vorm de rol tot een ‘slakkenhuis’ en zet in het bakblik. Maak zo nog 5-6 slakkenhuisjes.

Rol voor gewone rolletjes het deeg zonder stokje op en snijd in 4 stukjes. Zet ze rechtop in het bakblik, zodat je in de vulling kijkt. Vouw de aluminiumfolie in het bakblik evt. tot een passend bakje als het te groot is. Giet de overgebleven olie of boter erover en bak op de onderste richel van de oven in ± 50 min. bruin. Breng intussen voor de siroop het citrussap, de agavesiroop, kardemom en een snuf zout aan de kook in een pan. Laat 10 min. zachtjes koken. Houd apart. Zet de oven op 200 graden. Neem de baklava uit de oven. Giet de siroop erover, bak nog 5 min. Neem de pistache-cranberrybaklava uit de oven om af te koelen.

*Arganolie koop je bij de meeste biologische en mediterrane supers.

bereiden ± 50 min. / oven ± 55 min.

Nog meer vegan bakken? Maak ook zéker deze vegan cranberry-frambozenkrans van Dosia.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING VICTOR DE LAUNAY, JACQUELINE PIETROWSKI

merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!

vegan-pistache-cranberrybaklava-delicious