Dit zijn dé gouden baktips van Dosia van Dosia bakt vegan

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Je had het vast al gelezen: onze collega & delicious. friend Dosia Brewer komt met haar eigen vegan bakboek op de proppen: Dosia bakt vegan. 

In haar bakboek vind je bakrecepten voor zowel vertrouwde klassiekers als tompoezen, pepernoten en scones maar ook recepten met een bijzondere eigen twist voor meer avontuurlijke bakkers. Denk aan: appelstroopwafels, cranberry-tijmmuffins, pistache-schuimtaart of deze geweldige ananas-meringuetaart?

Andere ingrediënten
Bakken is sowieso al een kunst, maar bij vegan bakken gaat het er weer nét even anders aan toe. Het is anders omdat je andere ingrediënten gebruikt. Geen roomboter, maar je maakt gebruik van de romigheid van noten en kokos. En geen eieren, maar aquafaba (het kookwater van kikkererwten). Er zijn inmiddels zoveel mogelijkheden om gebak mooi luchtig en toch stevig te maken!

Kortom: de technieken en ingrediënten in de vegan keuken zijn soms anders dan die uit de conventionele baktraditie. Daarom plukten we Dosia’s ultieme vegan baktips uit haar boek Dosia bakt vegan. Komt-ie:

1. Luchtigheid

Veel vegan gebak krijgt z’n luchtigheid door een bakpoeder. Ook gist, desem, aquafaba en zelfs suiker helpen je om mooi gerezen gebak te creëren. Als je vast vet, zoals plantaardige boter, samen met kristalsuiker klopt, zorgen de kristallen voor allemaal kleine luchtbelletjes. Aha!

2. Binding & structuur

Je wil natuurlijk dat je taart en koekjes een mooie binding hebben. Hoe je dat voor elkaar krijgt als je vegan bakt? Tarwebloem- of meel is vaak de belangrijkste bouwsteen in gebak, aldus Dosia. Liever geen gluten? In de natuurwinkel kun je kant-en-klare eivervangers kopen (‘egg-replacer’). Een andere binder is lijnzaad (als je het weekt, ontstaat een gel-achtige substantie). Ook chiazaad werkt op dezelfde manier als bindmiddel. En wist je dat zelfs appelmoes (door de pectine) zorgt voor binding? Banaan en tofoe hebben dezelfde bindende eigenschappen. En zo zijn er nog veel meer plantaardige ingrediënten die zorgen dat je vegan baksels goed stevig worden!

3. Romigheid

De romigheid uit vegan gebak komt meestal uit noten en vetten, aldus Dosia. Maar: ook vegan ‘yoghurt’ en ‘melk’ geven je gebak een lekker romig mondgevoel. Kokosolie is een handig ingrediënt in de vegan keuken: het is hard op kamertemperatuur en je gebruikt ’t bijna hetzelfde als roomboter. Handig als iets stevig moet worden. Vegan boter of margarine gebruiken kan ook. Plantaardige melk geeft je gebak ook romigheid. Tip van Dosia: kies wel altijd de volvette variant, het vetpercentage moet rond de 2% zijn. Plantaardige yoghurt zoals sojayoghurt, kokosyoghurt en amandelyoghurt geven ook die lekkere romigheid!

Tip: op Dosia’s website vind je video’s met kooktechnieken die makkelijker uit te leggen zijn via beeld!

BRON DOSIA BAKT VEGAN

saffraanrijstvlaai-veganbakken-deliciousmagazine

Meer artikelen

7x zoet voor een geslaagd paasweekend

De paasdagen vragen om een tafel vol lekkere gerechten. Weet je nog niet wat je gaat maken? Probeer de overheerlijke frisse citroen-maanzaadcake, de glutenvrije kersen-vlierbloesemtaart