vegan cranberry-frambozenkrans

lactosevrij, veganistisch
aantal 8 | zoet | feestelijk, voorjaar, weekend | | lactosevrij, vegan
Delicious. culinair redacteur Dosia Brewer heeft haar eigen vegan bakboek geschreven. Eén van de heerlijke vegan baksels uit het boek is deze cranberry-frambozenkrans. Dosia: "Zo’n gedraaide krans oogt goed, vooral met rood fruit. Je kunt hem maken met alle fruitsoorten, jam of compôte maar ik kies graag het licht bittere zuurtje van cranberry’s."
Meer vegan bakken? Probeer deze ananas-merenguetaart, ook een recept van Dosia.
voorbereiding45 minutes
kooktijd55 minutes
rijzen1 hour
totale tijd2 hours 40 minutes

ingrediënten

  • 7 g gedroogde gist (1 zakje )
  • 120 ml plantaardige melk lauwwarm
  • 8 g vanillesuiker (1 zakje )
  • 300 g bloem voor brood
  • 80 g vegan boter op kamertemperatuur
  • wat druppels geroosterde-sesamolie
  • 2 el aquafaba kikkererwtennat
  • rasp van 2 biosinaasappels + sap van 1 sinaasappel
  • 125 g suiker + 75 g voor de compôte
  • 175 g cranberry’s uit de diepvries
  • 2 takjes rozemarijn + extra om te versieren
  • 75 g frambozen + extra om te bestrooien
  • poedersuiker

instructies

  • Meng de gist met de melk en de vanillesuiker in een grote kom en laat ± 5 min. staan of tot het schuimig wordt. Meng de bloem, een halve tl zout, 50 g boter, sesamolie, aquafaba, de helft van de sinaasappelrasp en 25 g suiker erdoor en kneed tot een soepele deegbal. Voeg wat extra melk toe als het deeg nog droog is of wat bloem als het deeg nog erg plakt. Voeg niet te veel bloem toe, want bloem neemt tijdens het kneden nog vocht op. Laat afgedekt in een grote kom ± 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Maak intussen de compote. Breng in een pannetje de cranberry’s, de 75 g suiker, het sinaasappelsap en de rest van de rasp, 2 rozemarijntakjes en 100 ml water aan de kook en kook ± 10 min. of tot alle bessen zijn gebarsten. Prak er 50 g van de frambozen door. Neem van het vuur en laat afkoelen. Haal de rozemarijntakjes eruit.
  • Verhit de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een lap van ± 40×40 cm. Houd ± 2 cm van de rand vrij en bestrijk met 30 g boter. Bestrooi met 50 g suiker en bestrijk dan met ± 1 el van de compote. Het laagje mag echt heel dun zijn. Rol het deeg strak op en knijp de naad goed dicht. Snijd de rol in de lengte doormidden. Plak de uiteinden van de rollen goed tegen elkaar en draai ze om elkaar heen. Zorg dat de open kanten met de compote boven liggen. Leg in een cirkel en plak de uiteinden vast. Bestrooi met de rest van de suiker.
  • Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15 min. Dek dan losjes af met aluminiumfolie en bak nog 30-40 min. of tot de krans gaar is. Het deeg zal dan lichtbruin zijn en de krans nog stevig aanvoelen. Als je op de onderkant klopt, klinkt het hol. Neem de krans uit de oven en laat afkoelen. Bestrijk de delen van de krans waar je de compote ziet tussen de deeglagen met nog wat extra cranberrycompôte. Versier met de extra frambozen, rozemarijn en wat poedersuiker en geef er nog wat compôte bij.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING VICTOR DE LAUNAY, JACQUELINE PIETROWSKI
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Dosiabaktvegan-ananasmeringuetaart-deliciousmagazine