nr.1 foodmagazine

anijspudding met anijskoek

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Anijspudding maak je van sappige peer, frisse yoghurt, kruidige anijs en room. De kruimelige anijskoek zorgt voor een lekker krokantje. Een superlekker nagerecht met een oud-Hollands tintje.

in de puddingmood? check this!

anijspudding met anijskoek

nagerecht (4-6 personen)

pudding
3 blaadjes gelatine
1 grote sappige peer (bijv. doyenné du comice), geschild en in kleine blokjes
2 el citroen
150 ml yoghurt
2½ tl gemalen anijs
3 eidooiers
75 g suiker
300 ml slagroom

anijskoek
120 g boter, kamertemperatuur
100 g lichtbruine basterdsuiker
20 ml yoghurt
rasp van 1 (bio)citroen
1 tl gemalen anijs
1½ el anijszaad + extra om te bestrooien
1 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
225 g bloem, gezeefd
1 tl bakpoeder, gezeefd

Begin met de anijskoek voor bij de anijspudding. Klop voor de anijskoek de boter licht en romig met de basterdsuiker. Klop de yoghurt, het citroenrasp, gemalen anijs en anijszaad, de kaneel, kruidnagel en een snuf zout erdoor. Meng de bloem met het bakpoeder en kneed dit snel door het botermengsel. Rol het deeg tussen 2 stukken plasticfolie uit tot een lap van ± ½ cm dik en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met extra anijszaad en druk licht aan. Zet afgedekt 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175°C. Bak de koek in het midden van de oven in 15-18 min. gaar. Laat afkoelen op de bakplaat en breek daarna in stukken. Week voor de pudding de gelatine in ruim koud water. Meng de peer met het citroensap.

Verwarm de yoghurt met de gemalen anijs tot tegen het kookpunt. Klop intussen in een kom de eidooiers dik schuimig met de suiker. Giet al kloppend de hete yoghurt bij het eimengsel. Giet weer terug in de pan en verwarm al roerend op laag vuur tot er een dunne gebonden vla ontstaat. Neem van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine en de peer met het sap door. Laat in de koelkast afkoelen tot lobbig. Controleer elke 5 min. even of het mengsel al wat stijver wordt. Klop de slagroom stijf als de massa lobbig begint te worden en spatel er voorzichtig doorheen.

Doe de massa in de puddingvorm en laat 6 uur (of liever 1 nacht) opstijven. Zet de pudding 5 tellen in een bak met heel heet water, zo kun je hem makkelijk lossen. Zet er een bord op en keer de pudding voorzichtig. Haal de vorm eraf. Versier met de verbrokkelde of verkruimelde anijskoek.

Bereiden ± 45 min. / koelen ± 1 uur / oven ± 20 min. / opstijven minimaal 6 uur

RECEPTEN CULINAIRE REDACTIE DELICIOUS. FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

anijspudding - delicious