nr.1 foodmagazine

salade niçoise

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Eén vast recept van salade niçoise is eigenlijk niet te geven, er zijn véél variaties. Maar tonijn, groene slablaadjes, tomaat, olijven en een gekookt ei zit er altijd in. Salade niçoise staat in Frankrijk vaak op de lunchkaart, maar met op zout gepofte aardappeltjes maak je er heel makkelijk een prima hoofdgerecht van!

Nóg zo’n Franse saladeklassieker?

salade niçoise met op zout gepofte aardappels

hoofdgerecht (4 personen) / glutenvrij

1 kg grof zout
4 paarse en 4 rode aardappels (boerenmarkt) of 8 kleine désirée-aardappels
125 g kers-trostomaatjes
3 el witte wijnazijn
4 el extra vergine olijfolie + extra om te bestrijken
30 g groene, ontpitte olijven, fijngehakt
sap van ½ citroen
2 tonijnfilets* à 200 g
gele slabonen of haricots verts, geblancheerd
blaadjes bindsla (little gem) en zachtgekookte eieren, voor erbij

Verwarm de oven voor op 200°C.

Strooi het zout op een bakplaat. Prik met een vork rondom gaatjes in de aardappels en verdeel
ze over het zout. Pof ze in de oven in ± 1 uur gaar. Leg de laatste 10 min. de trostomaten erbij, zodat ze net zachter worden.

Klop in een kleine kom de azijn met de olijfolie, olijven, het citroensap en wat zout en peper tot een vinaigrette. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Dep de visfilets droog met keukenpapier en bestrijk ze met olijfolie. Schroei ze aan alle kanten snel dicht, zodat ze vanbinnen rauw blijven. Laat ze losjes afgedekt met folie 5 min. rusten.

Verdeel de aardappels, tomaatjes, bonen, sla, eieren en dunne plakjes tonijn op borden en sprenkel de vinaigrette erover.

* Kies bij voorkeur lijngevangen albacore tonijn met MSC-label of kijk op goedevis.nl voor een verantwoorde viskeus.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 1 uur

RECEPT WARREN MENDES FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS

saladenicoise-delicious