pompoen-laksa

Pompoen-laksa is de naam van een heerlijke Aziatische soep. De basis is laksa currypasta (kant-en-klaar te koop of zelfgemaakt) en kokosmelk en vaak worden nog vis, vlees of gehakt, groente en noedels toegevoegd. Deze pompoen-laksa serveer je in kleine pompoentjes. 

Curry-liefhebbers opgelet: deze Thaise viscurry met pompoen is ook superlekker!

pompoen-laksa

hoofdgerecht (4 personen)

4 gemsquashes*
1 el kokosolie
1 bosje bosuitjes, wit in dunne ringen, groen in reepjes
1 bosje koriander*, blaadjes afgeplukt, steeltjes en wortels fijngesneden
500 g rundergehakt
100 g laksa currypasta*
2 tl vissaus*
sap van 1 limoen + extra limoenpartjes voor erbij
rode chilipeperringetjes, gebakken
uitjes (Aziatische supermarkt), taugé (overgoten met kokend water) en kokosroom, voor erbij

Gaar voor de pompoen-laksa eerst de pompoentjes in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C. Maak in elke pompoen aan de onderkant een kleine inkerving met een mesje, zodat hij niet barst. Omwikkel elke pompoen met aluminiumfolie en zet ze op een bakplaat. Rooster ze in ± 40-50 min. afhankelijk van de grootte gaar.

Verhit intussen voor de laksavulling de kokosolie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de witte bosuiringen en fijngesneden korianderwortels- en steeltjes toe. Roerbak 2-3 min. tot de aroma’s vrijkomen. Voeg het gehakt toe en bak dit in 5-6 min. bruin en rul. Voeg de laksa currypasta, vissaus en het limoensap toe, schep het gehakt hiermee om en laat het onder af en toe omscheppen in 5-6 min. bruin kleuren. Voeg 250 ml water toe en laat 8-10 min. zachtjes koken en verdampen. Neem van het vuur.

Snijd de kapjes van de pompoenen en lepel het zaad eruit (dit gebruik je niet). Schep het gehaktmengsel in de pompoenen. Bestrooi met het bosui-groen, korianderblad, peperringetjes en uitjes. Serveer met limoenpartjes, taugé en schep de kokosroom erover.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 50 min.

TIP

* Gem-squashes koop je bij goed gesorteerde groentewinkels. Of neem anders kleine pompoentjes. In vissaus zitten gluten. Wil je het gerecht glutenvrij maken? Neem dan vissaus zonder tarwebestanddelen (biologische winkel). Bosjes koriander met worteltjes zijn meestal bij de Aziatische supermarkten te koop. In Azië gebruiken ze veelal ook de worteltjes van de koriander voor de currypasta’s. Laksa currypasta is te koop bij veel Aziatische supermarkten. Je kunt laksa currypasta ook zelf maken, je vindt het recept hieronder. Afgesloten in de koelkast blijft laksa zeker 1 maand goed.

Liever zelfgemaakte currypasta? Zo maak je laksa currypasta: 

laksa currypasta
voor 150 ml

1 el arachide-olie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 tl korianderpoeder
½ tl zoet paprikapoeder
½ tl komijnpoeder
½ tl geelwortelpoeder (kurkuma)
5 cm gemberwortel, kleingesneden
3 cm geelwortel (kurkumawortel), kleingesneden
3 cm laoswortel (galanga), kleingesneden
2 stengels citroengras, het binnenste zachtere deel geraspt
2-4 gedroogde chilipepers, 10 min. geweekt in warm water
8 cashewnoten, gehakt
2 tl garnalenpasta

Overgiet de pepers met wat kokend water en laat 5-10 min. wellen. Neem ze uit het water en snijd klein. Verwarm de olie in een kleine koekenpan en bak de ui zachtjes glazig. Voeg de knoflook en droge specerijen toe en bak kort totdat ze geuren. Doe alles met alle overige ingrediënten, pepers en 1 tl zeezout in de kleine kom van de keukenmachine en maal fijn.

Bereiden ± 20 min.

RECEPT WARREN MENDES FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS

laksa-pompoencurry-deliciousmagazine