tofoe-saté

Maak vanavond tofoe-saté met pinda-mangosalsa: omdat je écht lekker vega wilt eten, omdat tofoe-saté je aan de zomer doet denken of gewoon omdat je zin hebt in iets pittigs.

Vega nasi maken met tofoe?

tofoe-saté met pinda-mangosalsa

hoofdgerecht (4 personen) | vegetarisch

2 el tamarindepuree (potje, Aziatische supermarkt)
500 g stevige tofoe*, in blokken
½ mango, geschild, in blokjes
1 rode paprika, helft in piepkleine blokjes, andere helft in grotere blokjes
1 kleine rode peper, zonder zaadlijsten, in dunne reepjes
100 g gedopte doppinda’s
½ bosje koriander, steeltjes fijngesneden
1 limoen, helft in partjes, helft uitgeperst
1 el gembersiroop
4 el arachide-olie (pinda-olie)
2 el boter
3 el ketjap manis
ook nodig: satéprikkers

Meng voor de tofoe-saté de tamarinde in een schaal met 250 ml kokend water en 1 tl zout. Leg de tofoeblokken erin en laat 15 min. intrekken.

Meng intussen voor de salsa bij de tofoe-saté de mango, kleingesneden paprika en de helft van de rode peper. Hak de pinda’s en meng met de fijngesneden koriandersteeltjes, het limoensap, de gembersiroop en het mangomengsel en zet weg tot gebruik.

Verhit de olie in een koekenpan. Laat de tofoe uitlekken en bak in 6-8 min. in de olie rondom goudbruin. Schep uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Rijg de gebakken tofoe aan prikkers.

Veeg het restant olie uit de koekenpan en verwarm de boter erin. Voeg de grof gesneden paprika en rest van de peperreepjes toe en bak zachtjes totdat alles iets zachter is. Voeg de ketjap toe, bak 1-2 min. mee en blus af met 75 ml warm water. Roer de aanbaksels goed los en leg de spiesjes erin. Draai ze regelmatig terwijl je het vocht iets laat inkoken tot het stroperig is.

Schep het korianderblad door de salsa en serveer met de tofoe-saté. Lekker met rijst of mie en bijv. gebakken paksoi.

* Tofoe is bij de meeste supermarkten en alle biologische winkels te koop. De stevigheid kan erg verschillen. De biologische versies zijn doorgaans iets steviger. Tofoe is een eiwitrijk product, gemaakt van sojabonen. Vaak ingezet als vleesvervanger. De smaak is neutraal en het neemt makkelijk de smaak van een marinade aan. Tofoe kun je bakken, koken, stoven, grillen en frituren. Bewaar tofoe in de koelkast, afgesloten en in water, zo is het 3 tot 5 dagen houdbaar. Het beste kun je het water elke dag verversen. Je kunt tofoe ook invriezen. De structuur verandert dan wel, maar je kunt deze tofoe nog goed in soep doen of wokken.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI