Column Frederick: “Soms denk ik: willen jullie met mij op de foto? Echt?”

Frederick van Emstede sprong een gat in de lucht toen hij afgelopen seizoen de titel MasterChef kreeg in het gelijknamige tv-programma. Voor delicious. schrijft hij een column over zijn belevenissen.

Column Frederick Masterchef - deliciousWie? Frederick van Emstede (40 jaar), Masterchef 2018
Woont met? 
Amy en hun kinderen Guusje (3) en Viggo (7 maanden)
Favoriete kookboek: ‘Sauzen’ van Erik van Loo
Signature dish: Lamsfilet met zoetzure komkommer, groene aspergetips en zwarte Taggiasche olijven met een dressing van pompoenpitolie en witte balsamico

‘Een ongelooflijk grote passie voor koken én lekker eten heb ik altijd gehad. Al tijdens mijn studententijd liet ik me inhuren om de catering te verzorgen op feestjes van mijn medestudenten. Maar beroepsmatig heb ik er nooit wat mee gedaan. Ik kwam na mijn studie rechten op een incassobureau terecht waar ik nog steeds als creditmanager werk. Maar de liefde voor koken is nooit verdwenen. Dat wisten mijn collega’s ook en ze gaven me op voor MasterChef. En wat denk je, ik werd nog geselecteerd ook! Van de 500 kandidaten schopte ik het tot de laatste twintig en daarna kreeg ik het schort voor de laatste twaalf. ‘Je kookt me er maar uit’, was mijn motto.

Tijdens de opnamen gaf ik álles wat ik in huis had. In eigen keuken oefende ik steeds om binnen 45 minuten iets moois op tafel te krijgen. Mijn filosofie: simpele gerechten vol smaak maken met vier tot zes ingrediënten. Maar toen de camera’s draaiden en ik voor de topkoks Stefan, Jonathan en Freek moest koken, stond het zweet soms op mijn rug. Vooral als ik zag hoe goed de andere kandidaten waren. Toch kreeg ik steeds meer vertrouwen en besefte ik: dit zit in mijn DNA, ik kan dit écht. Op het moment dat de chef bijvoorbeeld zei ‘Wie deze saus heeft gemaakt, zou ik zo aannemen’, of ‘Mag ik je recept hebben?’, begon ik te glimmen van trots.

Het moment dat ik het echt even niet meer wist, was tijdens de opdracht die beslissend was voor de culinaire reis naar Antwerpen. Mijn medekandidaten zadelden me op met een aardappel, het kruid daslook, koolrabi en een bus smakeloos bindmiddel. Wat een stress! Maar uiteindelijk viel het kwartje en wist ik in de laatste drie minuten met een perfect gepocheerd eitje mijn gerecht te redden. Dat ik mezelf MasterChef 2018 mag noemen, voelt nog steeds even onwerkelijk als fantastisch. Vanaf die avond leef ik in een droom. Ik mag een eigen kookboek samenstellen, ik word gevraagd voor evenementen, ik schrijf deze column in delicious. Regelmatig word ik herkend en willen kookliefhebbers met me op de foto. Soms denk ik: met mij? Echt?

Ondertussen gaat het normale leven met  mijn vrouw en kinderen gewoon door. En werk ik nog steeds bij hetzelfde incassobureau. Inmiddels heb ik wel besloten dat ik van vier na drie dagen ga, zodat ik meer energie en tijd in mijn kookboek kan stoppen. Mijn ultieme droom voor de toekomst? Mijn eigen gastrobar starten.’

PRODUCTIE MEREL BRONS

column-frederick-masterchef-delicious