griesmeelpudding met bramensaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Pudding op basis van melk en griesmeel laat zich heel makkelijk storten. Je kunt hiervoor elke vorm gebruiken. Spoel ze altijd vooraf om met koud water, dan gaat het lossen heel eenvoudig. 

Probeer ook eens deze romige pudding met noten, duindoornsiroop en kaneellikeur

griesmeelpudding met bramensaus

nagerecht (6 personen)

850 ml volle melk
150 ml slagroom
rasp van 1 (bio)citroen
1 tl vanilllepoeder*
110 g griesmeel
40 g fijne kristalsuiker + extra voor erover
2 eieren, gesplitst
ook nodig: mooie vorm naar wens, omgespoeld met water, inhoud 1½ l

bramensaus
2 bakjes bramen of 300 g diepvriesbramen, ontdooid + 100 g extra voor garnering
sap van ½ citroen
2-4 el suiker
snufje pimentpoeder

Verwarm de melk, slagroom, een snuf zout, het citroenrasp en de vanille in een ruime steelpan op laag vuur. Meng de griesmeel met suiker en strooi al kloppend met een garde bij de nog koude melk. Verwarm de melk op halfhoog vuur en blijf roeren, ook over de bodem, zodat de griesmeel niet aanbrandt. Draai als de griesmeel kookt, na 7-8 min. het vuur op de laagste stand en kook de pudding al roerend nog 2-3 min. door. Neem van het vuur en roer de eierdooiers door de dikke pap.

Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en glanzend en spatel ze daarna luchtig door het puddingmengsel. Giet het puddingmengsel in de vorm. Strooi een heel dun laagje suiker over de pudding en dek af met een stuk plasticfolie. Laat de pudding in ± 4 uur opstijven.

Breng intussen voor de bramensaus de bramen met het citroensap, 50 ml water, de suiker en piment aan de kook en laat 5-6 min. zachtjes koken, tot de bramen helemaal stuk zijn. Pureer het mengsel, voeg evt. wat extra suiker toe en laat afkoelen. Haal de randen van de pudding voorzichtig los van de wand, plaats er een mooi bord op en keer voorzichtig. Giet de bramensaus over
de pudding en garneer met de bramen.

* Vanillepoeder is gemalen vanillezaad, te koop bij de natuurwinkel. Er zit dus geen suiker in, Je kunt ook vanillesuiker nemen, dit is gearomatiseerde suiker.

Bereiden ± 35 min. / opstijven ± 4 uur

TIP pudding lossen
Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.

RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI 

griesmeelpudding met bramensaus-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze