Vlees van afgeschoten herten Oostvaardersplassen binnen 2 uur uitverkocht

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Lang was het een onderwerp van een (felle) discussie: de edelherten uit de Oostvaardersplassen. Nu blijken dezelfde edelherten zeer gewild bij consumenten.

Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over aubergine.

Begin december bepaalde de rechter dat herten in de Oostvaardersplassen afgeschoten mogen worden door Staatsbosbeheer. Het aantal edelherten moet terug van ruim 2.300 naar 490. Dit is belangrijk om de zeldzame vogelsoorten in het gebied te beschermen en sterfte tijdens de wintermaanden te voorkomen.

Opgehaald door een poelier
Hoewel een deel van de afgeschoten herten achterblijft als voedsel voor andere dieren, wordt een groter deel opgehaald door een poelier. Een mooi initiatief, want zo wordt het vlees in ieder geval ópgegeten. Wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam verwerkt het hertenvlees. En dat vlees blijkt hartstikke gewild: dinsdag was het hertenvlees voor het eerst te koop via koopeenhert.nl en al op de eerste dag werden alle 850 pakketten binnen twee uur verkocht. De wildgroothandel heeft plannen om het vlees ook aan restaurants en poeliers te gaan verkopen. Mooi: een ander deel gaat naar de Voedselbank.

Ook minder maar beter vlees eten? Via koopeenhert.nl kun je je inschrijven voor hun nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte wanneer het hertenvlees weer beschikbaar is.

Je kunt ook traceerbaar vlees van andere dieren bestellen: dat doe je via koopeenkoe.nlkoopeenkip.nlkoopeenvarken.nlkoopeenkalkoen.nl en koopeengeit.nl.

BRON NRC TEKST SIMONE BRAAKSMA

hertenbiefstuk-delicious