zuurkoolquiche met munster en spek

Zuurkoolquiche met munster en spek… een magische combinatie. Met 1 goed basisrecept voor quiche kun je oneindig varieren. Maak deze kleine zuurkoolquiches met kaas en spek bijvoorbeeld, kom soep erbij en je hebt een geweldige maaltijd. Dubbelfijn: de quiches zijn perfect voor te bereiden en iedereen houdt ervan.

Probeer ook eens deze zuurkoolquiche met zalm!

zuurkoolquiches met munster en spek

lunchgerecht (6 personen)

basisrecept quichedeeg / vega

165 g bloem
125 g koude boter, in blokjes

Zeef voor het korstdeeg de bloem in een kom en voeg 1 tl zout en de boterblokjes toe. Voeg 4 el koud water toe en meng het snel door elkaar. Kneed het dan kort en snel tot een bal, het is niet erg als er nog wat stukjes boter te zien zijn in het deeg en leg een uur in de koelkast.

zuurkoolquiches met munster en gerookt spek
1x recept basisquichedeeg
3 tl korianderpoeder
ook nodig: 6 ronde quichevormpjes met uitneembare bodem van 10 cm Ø, ingevet

vulling
35 g boter
110 g ui, fijngesneden
15 g knoflook, fijngesneden
1 tl laurierpoeder
4 tl kummel
360 g zuurkool, afgespoeld en uitgelekt
160 g gerookt spek, in blokjes
160 ml slagroom
35 ml volle melk
35 ml witte dessertwijn
2 eieren
160 g munsterkaas

Kneed het korianderpoeder door het basisdeeg en laat rusten. Rol het korstdeeg uit op een dun met bloem bestoven werkblad en bekleed de vormpjes met het deeg.

Bak voor de vulling in een koekenpan in 25 g van de boter de ui en knoflook zachtjes goudbruin in 8-10 min. Voeg de laatste minuut van de baktijd het laurierpoeder en de kummel toe. Doe de uitgelekte zuurkool erbij en roer alles goed door elkaar. Zet apart.

Bak intussen het rookspek in de rest van de boter op middelhoog vuur knapperig. Roer het spek met het bakvet door het zuurkoolmengsel. Meng de slagroom, melk, dessertwijn en eieren met 1½ tl zout en versgemalen peper. Snijd de munster in plakken.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het zuurkoolmengsel over de vormpjes en schenk het roommengsel erin. Verdeel de munster over de vormpjes en bak de quiches 40 min. in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Bereiden deeg ± 10 min. / koelen ± 1 uur
Bereiden zuurkoolquiches ± 50 min. / oven ± 40 min. 

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI 

zuurkoolquiche-delicious