mini-foccacia met rozemarijn

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze mini-foccacia met rozemarijn is het ideale bijgerecht. Heerlijk bij bijvoorbeeld salade, soep of een smeuïge kaasfondue!

Op zoek naar tips om je brood nog lekkerder te maken? Culinair redacteur Merijn Tol ontdekt de geheimen van Mediterraanse brood!

mini-foccacia met rozemarijn

brood (voor 6 broodjes)

25 g verse gist (of 8 g gedroogde gist)
10 g suiker (1 el)
± 310 ml lauw water
500 g tarwebloem (geschikt voor brood, bijvoorbeeld T65)
100 ml olijfolie
topjes van een bosje tijm
2 g grof zeezout (½ tl)
2 el walnoten of macadamia’s, grof gehakt

VOORBEREIDEN
Kan 1 dag van te voren.

Doe de gist en suiker in een kom en los op in ± 310 ml lauw water. Laat het mengsel 5 min. staan en roer het even door. Laat nog 5 min. staan tot de oppervlakte licht begint te schuimen. De gist is nu actief.

Zeef de bloem boven een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het gistmengsel en 2 eetlepels van de olie. Werk met een houten lepel (of bolle kant van een deegschraper) de bloem in de kuil en meng alles tot een samenhangend deeg. Voeg 5 g zout toe en kneed verder met je handen op het aanrecht. Het deeg is goed als het elastisch is en makkelijk terugveert als je er een vinger indrukt (ongeveer 15 min. kneden met de hand, ± 5 min. in de machine met deeghaak). Ook kun je tussen je duimen en wijsvingers een bolletje deeg uit elkaar trekken. Als je er een flinterdun, bijna doorzichtig, vliesje van kunt vormen, is het deeg goed.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm er bolletjes van. Druk de zijkanten van het deeg een paar keer strak met je handen onder het deeg (opbollen). Dit is belangrijk, omdat je hiermee de bovenkant  ̶  wat ook de bovenkant van het brood wordt  ̶  glad trekt en alle oneffenheden onder het deeg duwt. Doe twee eetlepels olie in een kom en haal de gladde bovenkant van de deegbolletjes door de olie. Zet de bolletjes met de bovenkant naar boven op een bakplaat bekleed met bakpapier, houd minimaal 5 cm tussenruimte. Dek losjes af met plastic folie en laat een uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Pak de gerezen deegbolletjes voorzichtig op aan beide kanten en trek het deeg aan de onderkant voorzichtig uit tot een ovaal van ± 8×12 cm. Leg de helft op een andere bakplaat. Druk met je pinken gaatjes in het deeg (± 15 per broodje), ongeveer gelijk verdeeld. Aan deze gaten herken je onmiddellijk een foccacia. Druppel nog 2 eetlepels olie over het deeg en verdeel de tijm over de gaatjes. Druk ze er een beetje in want als ze op het deeg liggen, verbranden ze. Laat het deeg nog een uur rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven halverwege de rijstijd voor op 210°C (conventionele oven) of 190°C (heteluchtoven). Zet een ovenschaaltje met kokend water onderin de oven. Accentueer de gaten door ze nog een keer even in te drukken. Druppel nog 2 eetlepels olie over de foccacia en bestrooi met de noten en grof zeezout. Bak de foccacia’s ± 25 min. in het midden van de oven diepbruin.

BEREIDEN

Verwarm de oven voor op 200°C. Warm de broodjes in ± 5 min. op.

Variatie: Dit brood kun je toppen met allerlei kruiden, gehakte olijven, gorgonzola, vijgen, hete pepers, etc. Zorg ervoor dat je een topping altijd een beetje in het deeg drukt, anders verbrandt het in de oven.

Voorbereiden ± 25 min. + rijzen ± 2 uur. / oven: ± 25 min. / bereiden ± 5 min.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE DOSIA BREWER

foccacia met tijm-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze