nr.1 foodmagazine

KERSTMENU: LICHT

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nog hard op zoek naar inspiratie voor je kerstdiner? Wij geven je dit heerlijke menu met lichte gerechten: zo eet je lekker, maar let je toch een beetje op de calorieën. 

Meer kerstinspiratie? Bekijk ons Italiaanse kerstmenu!

Voorgerecht

ceviche oesters hapje -delicious

ceviche van oesters met tijgermelk, koriander, jalapeño en maïs

In tegenstelling tot wat je misschien denkt: vis is makkelijk! Zeker met deze eenvoudige recepten van culinair redacteur Merijn Tol. Van oesters maakt zij heerlijke ceviche met koriander, jalapeño en maïs. Oesters voor iedereen!

>> naar het recept

Voorgerecht (vega)

tartare van biet, karwij, appel en radicchio

De klassieke steak tartare kent iedereen. Fijngesneden vlees met kruiden, augurkjes en een eidoor in het midden. Culinair redacteur Merijn tol gooit ’t over een heel andere boeg en bouwt deze heerlijke tartare van bietjes!
Ook heel lekker: steak tartare tonnato met kruidenboter.

>> naar het recept

Hoofdgerecht

 

vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, voorjaar, zomer | italiaans |
Italiaans kán heel snel zijn, maar soms neemt het iets meer tijd in beslag. Iets meer werk dus, maar mamma mia wat smaakt deze vis met citroen, olijven en gegratineerde venkel goed!
kooktijd15 minuten
Oven/marineren50 minuten
totale tijd1 uur 5 minuten

ingrediënten

  • 1 citroen liefst biologische
  • 4 el olijfolie groene
  • 1 el oregano gedroogd
  • 500 g witvisfilets
  • 2 venkelknollen elk in 8 parten gesneden
  • 100 ml groentebouillon
  • 2 vleestomaten ontveld, in blokjes
  • 50 g panko* of oud verkruimeld witbrood
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 3 el olijven gemengde
  • 2 el peterselie platte, fijngesneden

instructies

  • Snijd één helft van de citroen in dunne plakjes, pers de andere helft uit. Doe 3 el olijfolie, het citroensap, oregano, wat zout en peper uit de molen in een afgesloten jampotje, sluit goed af en schud krachtig. Leg de visfilets in een ovenschaal, overgiet met de marinade. Laat afgedekt 30 min. staan.
  • Verwarm de oven voor op 185°C. Kook ondertussen de venkel 6 min. voor in ruim water met zout en giet af. Leg de venkelstukken in een passende ovenschaal en schenk de bouillon erbij. Meng de tomaatstukjes met het broodkruim en de knoflook en verdeel over de venkel. Bedruppel met olie. Zet de venkel in het midden van de oven en bak in 20 min. gaar en met een goudbruin korstje.
  • Zet na 8-10 min. de ovenschaal met vis ernaast en bak de vis in 10-12 min. gaar. Lepel de marinade erover. Verdeel na 6 min. de olijven en citroen over de visfilets. Bestrooi met de peterselie. Lekker met pasta.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Panko is kant-en-klaar, grof verkruimeld gedroogd wit brood, te koop bij de goed 
gesorteerde supermarkt of bij de toko.
Recept: Trudelies Schouten. Foodstyling: Bart Stuart. Fotografie: Rob van der Vet. Styling: Jan Willem van Rriel
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

>> naar het recept

Bijgerecht

wortelsalade-delicious

wortelsalade met krokante polenta en pestodressing

Deze heerlijke salade zit vol wortel. De krokante polenta, pestodressing en walnoten maken de salade af. De uitgesproken smaken, bijna nootachtig, zijn heerlijk!

>> naar het recept

groene-aspergesalade met cranberry's - delicious

groene-aspergesalade met cranberry’s

Met dit vegan voorgerecht of bijgerecht van groene asperges met cranberry’s maak je veel mensen blij! En supermakkelijk: je kunt de asperges met de cranberry’s ‘s ochtends al maken. Zet de asperges na uitlekken en afkoelen afgedekt koel weg. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen en meng met de dressing.



Nog zo’n spannend toprecept met asperges: met gerookte tofoe en salsa van radijs.


>> naar het recept

Nagerecht

lambrusco-zablagione met kardemom en blauw fruit - delicious

lambrusco-zabaglione met kardemom en blauw fruit

Binnen een kwartier zet je iets op tafel om je vingers bij af te likken. Extra lekker: schep nog een bol notenroomijs of vanilleroomijs bij de zabaglione.

>> naar het recept

varkensfricandeau met ginsaus delicious.