tarte tatin met peren, marsepein en chocolade

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bij deze tarte tatin leg je peren op een heerlijke sticky bodem van marsepein en chocolade met zeezout. Mm… om je vingers bij af te likken! 

Probeer ook eens deze verrukkelijke amandelcake met gepocheerde peren!

tarte tatin met peren, marsepein en chocolade

nagerecht (6 personen)

80 g pure chocolade met zeezout, in kleine stukjes
200 g marsepein
100 g fijne kristalsuiker
4 peren (bijv. conference), ongeschild, uitgeboord, elk in vier partjes gesneden
40 g boter, in blokjes van 1 cm
375 g bladerdeeg
bloem, om te bestuiven
slagroom, crème fraîche of ijs, voor erbij
ook nodig: bakvorm (zie tip onderaan)

Verwarm de oven voor op 220°C.

Kneed op een schoon werkvlak de stukjes chocolade door de marsepein, zodat ze goed verdeeld zijn, omwikkel met plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.

Verwarm de suiker in de vorm (of pan, zie tip) op laag vuur. Schud de vorm af en toe zodat de suiker gelijkmatig smelt. Laat de suiker in 5-8 min. roodbruin karamelliseren en houd hem daarbij goed in de gaten, zodat hij niet verbrandt.

Leg de perenparten en de boterblokjes in de bakvorm zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen en druk ze licht in de karamel, zonder te roeren of te schudden. Verwarm de peren zo ± 1 min. en neem de bakvorm van het vuur.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en snijd er langs een bord een cirkel van 26 cm Ø uit.

Breek stukjes ijskoude marsepein met chocolade af en plet ze. Verdeel ze over de peren, dek de vulling af met de deeglap en stop hem losjes in langs de rand.

Bak de tarte tatin ± 30 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is en de peren gaar zijn. De karamel borrelt langs de deegrand. Laat de tatin 5 min. rusten en stort hem omgekeerd op een schaal. Serveer met slagroom, crème fraîche of ijs.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 30 min.

TIP:  deze tarte tatin kun je het beste bakken in een speciale tatinvorm van 23 cm Ø (te koop bij kookwinkels) of in een ovenbestendige koekenpan van 24 cm Ø (bovenrand), 5 cm diep en ± 1,5 l inhoud. De steel van de koekenpan wordt in de oven zeer heet, dus gebruik een ovenhandschoen!

RECEPTEN EN BEREIDING LOTTIE COVELL FOTOGRAFIE CHARLIE RICHARDS STYLING MORAG FARQUHAR BEWERKING DOSIA BREWER

tarte tatin met peren-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze