tarte tartin met appels, rozijnen en sinaasappellikeur

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Probeer deze heerlijke warme tarte tartin met gele rozijnen, appels & sinaasappellikeur. De echte klassieker, maar dan met een frisse hint van citrus. Hij smaakt net zo lekker als dat ‘ie eruit ziet!

Probeer ook eens deze heerlijke sinaasappel-chocomelk met tijm!

tarte tartin met appels, rozijnen en sinaasappellikeur

nagerecht ( 8 personen)

80 g gele rozijnen
80 ml sinaasappellikeur (slijter)
rasp van 1 (bio)sinaasappel
100 g fijne kristalsuiker
20 g boter, in blokjes
4 handappels (bijv. braeburn), ongeschild, uitgeboord, elk in acht partjes gesneden
375 g bladerdeeg
bloem, om te bestuiven
slagroom, crème fraîche of ijs voor erbij
ook nodig: bakvorm (zie tip onderaan het recept)

Verwarm de oven voor op 220°C.

Verwarm in een kleine steelpan met deksel de rozijnen, likeur en sinaasappelrasp op matig vuur tot het kookpunt en laat een paar min. koken. De likeur kan vlam vatten, houd daarom het deksel bij de hand en dek de pan af om de vlammen te doven. Neem van het vuur en laat de rozijnen 15 min. wellen in de likeur.

Verwarm de suiker in de vorm (of pan, zie tip) op laag vuur. Schud de pan af en toe zodat de suiker gelijkmatig smelt. Laat de suiker in 5-8 min. roodbruin karamelliseren en houd hem daarbij goed in de gaten, zodat hij niet verbrandt en bitter wordt.

Leg de boterblokjes en appelpartjes in de bakvorm zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen, zonder te roeren of te schudden. Sprenkel de likeur met de rozijnen erover. Neem de bakvorm van het vuur.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en snijd er langs een bord een cirkel van 26 cm Ø uit. Dek de vulling af met de deeglap en stop hem losjes in langs de rand.

Bak de tarte tatin ± 30 min. tot het deeg goudbruin en knapperig is en de appels gaar zijn. Laat de tatin 5 min. rusten en stort hem omgekeerd op een schaal. Serveer met slagroom, crème fraîche of ijs.

Bereiden ± 30 min. / wellen ± 15 min. /oven ± 30 min.

TIP
 Deze tarte tatin kun je het beste bakken in een speciale tatinvorm van 23 cm Ø (te koop bij kookwinkels) of in een ovenbestendige koekenpan van 24 cm Ø (bovenrand), 5 cm diep en ± 1,5 l inhoud. De steel van de koekenpan wordt in de oven zeer heet, dus gebruik een ovenhandschoen!

RECEPTEN EN BEREIDING LOTTIE COVELL FOTOGRAFIE CHARLIE RICHARDS STYLING MORAG FARQUHAR BEWERKING DOSIA BREWER

tarte tatin met appels, rozijnen en sinaasappellikeur delicious.

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze