delicious. helpt: alles wat je wil weten over ui

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Uien zijn de basis van heel veel gerechten, dus de meeste keukenkastjes liggen er vól mee. Maar er zijn zo veel soorten dat het soms lastig kiezen is: de één is scherp, de ander juist zoet. Welke ui gebruik je nou voor welk gerecht? delicious. helpt: alle uien op een rij.

Gek op ui? Maak deze klassieke Franse uiensoep

GEWONE GELE UI
Een niet al te grote ui die vrij scherp van smaak is, maar toch ook iets zoets heeft. Vooral als je hem langzaam fruit op laag vuur. Deze ui voor ‘alledaags’ gebruik doet het goed als basis van stoof- en roerbak- gerechten en soep. De schil geeft als je het meetrekt met de bouillon een mooie, goudgele kleur.

RODE UI
De rode ui is iets zoeter dan de gele. De milde smaak en mooie kleur maken hem geschikt voor salades en andere rauwe toepassingen. Week rode ui voor een mildere smaak een halfuur in ruim water. Bij verhitten gaat de frisse kleur verloren.

GROTE WITTE UI
Deze grote ui bevat meer water en is daardoor lekker knapperig. De smaak van deze knapperige ui is vrij scherp. Heel geschikt om mee te roerbakken en ook fijn om te vullen.

ZOETE UI
De naam zegt het al: deze is lekker zoet en daarom geschikt om rauw te eten of om (Franse) uiensoep van te maken. De dikke lagen maken het ook een goede ui om gefrituurde uienringen van te maken.

SJALOT
De sjalot is niet echt een ui, maar wel familie van. Niet heel scherp, een iets verfijndere en zoetere smaak dan ui. Gebruik rauwe sjalot fijngesnipperd in gerechten die maar een hint van ui nodig hebben.

ZILVERUI
Deze kleine uitjes in hun zilveren schilletje hebben een lekker stevige smaak. Onmisbaar ingrediënt in de klassieke boeuf bourguignon. Verse zilveruien zijn lastig te krijgen, meestal worden ze ingemaakt verkocht.

BOSUI
Een jonge ui waarvan de bol nog niet goed ontwikkeld is en waarvan het loof nog groen is. Bosui heeft een milde smaak.

LENTE-UI
Hetzelfde als een bosui, maar dan nóg jonger geoogst. Het bolletje is nog niet ontwikkeld en de lente-ui ziet er daarom uit als een lange dunne stengel. Lente-ui heeft een lichte uiensmaak.

PRODUCTIE EN TEKST CULINAIRE REDACTIE DELICIOUS. BEELD iSTOCK