nr.1 foodmagazine

rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Culi-redacteur Dosia Brewer: ’Gestoofde rodekool met appeltjes kent bijna iedereen. Toch komt de pittige smaak van de kool beter tot z’n recht als je dikke plakken rookt, pekelt én roostert. Het resultaat is ‘n tikje rokerig, fris-zuur met knapperige buitenste bladeren.’

Probeer ook eens deze vega steak van witte kool, pecannoten en geitenkaas!

rodekool steaks, gerookt, gemarineerd en geroosterd

bij- of hoofdgerecht (4-2 personen) – v

1 rodekool (± 500 g)
30 ml appelazijn
30 ml walnootolie
1 teen knoflook, geperst
snufje kruidnagel
50 g walnoten, grof gehakt
4 el peterselie, fijngesneden
crème fraîche, voor erbij
ook nodig: rookpan of afsluitbare wok met passend rekje erin, 1 el rookmot, aluminiumfolie

Wijntip: de Vidal-Fleury Gigondas. Met fruitige tonen van bramen, kersen en pruimen.

Snijd de rodekool in plakken van ± 1 cm. Laat het steelgedeelte zoveel mogelijk zitten, dan
valt de kool niet uit elkaar.

Leg de rookmot in de rookpan of wok en dek af met aluminiumfolie. Plaats het rekje en leg de koolplakken erop. Sluit de rookpan. Zet het vuur hoog en wacht tot het rookt. Rook de plakken ± 5 min.

Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Meng de appelazijn, olie, knoflook en kruidnagel met wat peper en zout.

Neem de rodekool uit de rookpan en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Schep het appelazijnmengsel over de kool en laat 5 min. intrekken.

Draai de steaks om en bak in het midden van de oven in ± 25 min. gaar en knapperig aan de randjes.

Verdeel de kool over de borden, bestrooi met peterselie en walnoten en druppel er wat olie over. Geef de crème fraîche erbij.

Bereiden ± 20 min. / roken ± 5 min. / oven ± 25 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER, MERIJN TOL, TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING MERIJN TOL

steaks van rodekool | delicious