Waarom haan een prima alternatief is voor kip

Het Cannstatter Wasen is een jaarlijks volksfeest in Stuttgart (Baden-Württemberg). Het traditionele gerecht wat je eet tijdens de Canstatter Wasen is een gegrilde halve haan. Haantjes staan in ons land zeldzaam op het menu. Zonde vinden wij, als je zo’n haantje goed bereidt, is het een héél bijzonder product.

Lees hier wat we ontdekten op het prachtige Duitse waddeneiland Sylt!

haantje de voorste
Vroeger was het anders. Hennen legden eieren en haantjes werden grootgebracht voor het vlees. Na verloop van tijd werden kippen gesorteerd op vlees- of legkwaliteit. De grote, vlezige kippen werden vleeskip. De kleine, maar productieve kipjes schopten het tot fulltime legkip. Legkippen kunnen namelijk op weinig voer relatief veel eieren leggen. Zo werden de broertjes van de legkippen door hun kleine formaat en langzame groei te duur om op te fokken. Van een kale (lees: kleine) haan kun je immers niet plukken! Sindsdien vliegen deze pechvogels vlak na hun geboorte linea recta terug naar de kippenhemel. Maar gelukkig niet op biologische boerderij De Lankerenhof in Voorthuizen, hier worden alle producten van het land benut. Oók de mannelijke kuikens: die zijn hier terecht haantje de voorste.

Maak eens dit recept voor butterfly chicken: gevlinderde & gegrilde haan

smaakvol vlees
Op De Lankerenhof scharrelen de haantjes zo’n dertien weken in alle vrijheid rond. Dit leven is overigens twee keer zo lang als van de gemiddelde plofkip! Daarna beginnen ze ongewenst haantjesgedrag te vertonen en zijn ze rijp voor de slacht. Door groeitijd en beweging wordt het rodere vlees stevig en krachtig van smaak. Een echt oudere vogel kan zelfs naar wild smaken. Jonge haantjes met genoeg vlees voor twee personen doen het goed op de barbecue of geplukt in soep. Omdat ze al zo smaakrijk zijn, hoeft je dit vlees weinig bij te kruiden. Uiteraard kun je culinair veel meer kanten op met sappige haantjes: plukken, frituren, grillen, koken en we stoppen ze ook in een bijzondere kipgrill die draait op de hitte van gloeiende kooltjes! Proef het zelf, dan wordt je het zeker met ons eens: eeuwig zonde om haantjes niet groot te brengen.

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

meer over Baden-Württemberg
– Zelfs in de kleinste Duitse gehuchtjes is nog een Konditorei te vinden, met gebak dat per streek verschilt. In Baden-Württemberg is dat de beroemde black forest cake.
– In Duitsland vind je overal Lebkuchen. De peperkoek was in Todtmoos (Baden-Württemberg) in de 18e eeuw al geliefd onder pelgrims. Ze zijn zo trots op deze koek, dat ze een heuse ‘Lebkuchlerweg’ openden.

Volgens de legende is het lokale gerecht uit Baden-Württemberg, de Maultaschen, uitgevonden door monniken. Die wilden God voor de gek houden tijdens de vastenperiode en verborgen hun vlees; ze mengden het met spinazie en stopten dat in een pastadeeg. Meer weten over hoe ze dat precies deden? Bekijk deze video hieronder.

PRODUCTIE & TEKST MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR