indiase donuts gevuld met hangop

In India noemen ze dit dessert: Gulab Jamun. Jamun betekent rozenwater in het Indiaas. Deze Indiase donuts met rozenwater, yoghurt en kruidige Indiase specerijen zijn verslavend lekker!

Gulab Jamun is heerlijk te serveren een potje zwarte thee. Probeer onze zwarte thee met bergamot!

indiase donuts gevuld met hangop

nagerecht (12 stuks)

Begin een dag van tevoren om de yoghurt te laten uitlekken.

500 ml Griekse yoghurt
pluk saffraandraadjes
rasp van 1 (bio)limoen
120 g poedersuiker, gezeefd
2 tl rozenwater
1 zakje (7 g) gedroogde gist
3 el honing
125 ml lauwwarme melk
400 g brood- of pizzabloem
2 eieren
60 g boter, in blokjes
110 g fijne kristalsuiker
1 tl kaneel
1 tl gemalen kardemom
zonnebloemolie, om in te frituren
gehakte pistaches, voor erover
ook nodig: kaasdoek, spuitzak met klein rond mondstuk

Stap 1
Schep de yoghurt in een met kaasdoek beklede zeef en zet deze boven een ruime kom. Bind dicht met keukentouw en laat een nacht uitlekken in de koelkast.

Stap 2
Week de volgende dag de saffraan 5 min. in 1 el heet water. Schraap de yoghurt uit de doek in een kom en meng de limoenrasp en saffraan erdoor. Voeg de poedersuiker en het rozenwater toe. Doe over in een spuitzak en leg tot gebruik in de koelkast.

Stap 3
Meng in een kom de gist met de honing, melk en 1 el van de bloem. Laat ± 10 min. rusten tot zich schuim vormt.

Stap 4
Doe de rest van de bloem in de mengkom van de standmixer met deeghaak. Voeg het gistmengsel, de eieren en ½ tl zout toe en kneed tot een samenhangend deeg in ± 2 min. Mix blokje voor blokje de boter erdoor. Mix nog 2-3 min. tot een zacht maar niet kleverig deeg. Voeg zo nodig extra bloem toe. Doe over in een ingevette kom. Laat afgedekt met een theedoek op een warme plek in ± 45 min. rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Stap 5
Sla het deeg terug. Verdeel in 12 porties, draai tot balletjes en leg ze op een met olie ingevette schaal. Laat afgedekt met de theedoek nog ± 30 min. narijzen.

Stap 6 
Meng intussen in een diepe kom de fijne kristalsuiker met de kaneel en kardemom. Vul een hoge (frituur)pan voor de helft met olie en verhit tot 160°C (een brood blokje kleurt dan in ± 1 min. goudbruin). Frituur de donuts met 3-4 tegelijk in 2-3 min. rondom gaar en goudbruin. Schep ze om in het suikermengsel.

Stap 7
Steek om de donuts te vullen telkens de spuitmond van de spuitzak in een donut en spuit er wat uitgelekte yoghurt in. Bestrooi met pistaches en serveer.

Bereiden ± 45 min. / rijzen ± 1 uur en 15 min.

RECEPTEN EN TEKST VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

Indiase donuts delicious.