hutspot met zoete aardappel en venkeljus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Eigenlijk kun je alle harde knol- en wortelgroenten nemen om stamppot op te leuken. Deze hutspot krijgt een zoete twist door de zoete aardappels en ’n kuiltje venkeljus. Zeker het proberen waard!

Zin in meer stamppot met venkel? Probeer deze waterkersstamppot met venkelroomjus.

hutspot met zoete aardappel en venkeljus

hoofdgerecht (4 personen)

50 g boter
3 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
500 g winterpeen, in stukken
750 g zoete aardappels, geschild en in stukken
750 g bloemige aardappels, geschild  en in stukken
3 el olijfolie
200 g gerookt spek, in blokjes
2 tl venkelzaad
2 el gembersiroop
verse munt

Stap 1
Smelt de boter in een pan. Schep de ui en knoflook erdoor en fruit 2 min. Verdeel de wortel en alle aardappels over de ui. Schenk zoveel water erbij dat alles net is bedekt. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappel met de wortel afgedekt in ± 20 min. gaar.

Stap 2
Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan. Voeg de spekblokjes met het venkelzaad toe en laat het spekvet uitsmelten op laag vuur. Nu kan ook het heerlijke venkelaroma goed vrijkomen!

Stap 3
Giet de aardappel, wortel, ui en knoflook af en vang al het kookvocht op. Stamp de aardappel en wortel grof. Voeg een scheut kookvocht toe zodat smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4
Draai intussen het vuur onder de spekjes hoger en bak de spekblokjes goudbruin en knapperig. Schenk de gembersiroop bij het spek en bak 1 min. mee. Voeg 100 ml kookvocht toe en verwarm nog zachtjes tot je een mooie jusdikte hebt.

Stap 5
Schep de hutspot op 4 borden. Maak een kuiltje en schep de spekjes-venkeljus erin. Garneer met wat verse munt.

Bereiden ± 30 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

hutspot zoete aardappel delicious.