De allerlekkerste knapperige friet bakken: onze beste tips

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wie aan Duitsland denkt, denkt aan aardappelen. En hoewel de Duitse keuken nog véél meer in huis heeft dan aardappelen alleen, staat de regio Saarland er wel bekend om. In Saarland heb je de beroemde Dibbelabbes, een aardappelgerecht met spek en ui. Wat wij het liefst doen met de aardappel? Er friet van maken, natuurlijk! 

Want friet is je van het. Of nee: nu noemen we het weer frites. Of patat, dat mag ook gewoon. De nederige aardappel heeft in topconditie waanzinnige kwaliteiten: goed gefrituurde frieten van de beste aardappelsoort gaan boven alles. Nog even flink dippen in de lekkerste mayo die je kunt vinden – of echte ketchup – en wij zijn gelukkig.

Nu je toch in Duitse sferen bent: dit zijn de 6 lekkerste eetadressen nét over de grens.

Friet moet tijdens het bakken iets bloemig worden, zodat de rafelige randen iets vet kunnen opnemen. Maar wat nou de ideale aardappel is voor de lekkerste friet? En hoe zorg je ervoor dat je friet perfect knapperig wordt? Want ja, dát is wat we allemaal willen!

Wij vroegen onze culi redacteur Trudelies om haar állerbeste tips voor heerlijk knapperige frieten. Komt-ie:

Stap 1: Kies de juiste aardappel
“Ga voor een ietwat bloemige of kruimige aardappel. De aardappel mag lekker groot zijn. De Maris Piper is zeer geschikt, net als de Lady Rosetta. We kregen ooit van chef Heston Blumenthal de tip om de Daisy aardappel te gebruiken voor perfecte friet. Wat je in ieder geval níet wil is een vaste aardappel met weinig droge materie. Dan worden je frites te donker en blijven ze bijna nat van binnen. Snijd je frites in even dikke frietjes, anders garen ze ongelijkmatig. Leg ze voor ongeveer een uur in een bak met water en zout. Dep de frites goed droog met een schone keukendoek. 

Friet eten op niveau? 6x de lekkerste friettenten in Nederland: van bio friet tot haute couture friet.

Stap 2: Kies je vet
En dan het vet! Over de keuze van het vet waarin je gaat frituren valt veel te zeggen. Ga je voor een dierlijk of juist plantaardig vet? Culi redacteur Trudelies: “Ik bak friet het liefst in een neutrale, plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie. Dit geeft een perfect knapperig resultaat. En ja, rundvet ofwel ossenwit is stiekem het allerlekkerste. Dit dierlijke vet geeft je frieten heel veel smaak. Maar… het is niet de gezondste optie.”

Waar ze in Duitsland óók heel goed in zijn? Zoet! Deze 5 typisch Duitse zoetigheden wil je zéker proberen.

Stap 3: Bakken en… nog eens bakken! 
Bak je frieten in 4 à 5 minuten op 140°C. Laat ze rustig zwemmen in het vet en haal ze eruit als het vet begint te borrelen. Let erop dat de frieten niet bruin worden en laat ze goed uitlekken en afkoelen (het liefst een halfuur, tot kamertemperatuur). Deze stap is belangrijk om te zorgen dat je frieten superknapperig worden! Vervolgens bak je de frieten in dezelfde olie op 175-180° C. Een stukje brood zou op deze temperatuur in 30 seconden bruin kleuren. Laat de frieten goed uitlekken en schud ze om met sel de guerlande (uit Bretagne). 

Bij friet hoort natuurlijk een flinke lik écht lekkere mayonaise. In deze video ontdek je hoe je supersnel je eigen mayonaise maakt!

Trudelies: “Ga in ieder geval nooit voor diepvriesfrieten. Die hebben simpelweg veel minder smaak. Maak altijd je eigen frieten: geloof me, dat is de tijd die je erin stopt écht waard.”

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

Wist je dat je in Saarland ook een olie fabriek zit waar ze natuurlijke oliën produceren? Maar ze staan écht bekend om dít heerlijke aardappelgerecht: Dibbelabbes. Bekijk de video om te zien om welk gerecht het gaat.

TEKST SIMONE BRAAKSMA BEELD iSTOCK

frieten-knapperig-deliciousmagazine