geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli

Anna Jones hoort bij de nieuwe lichting chefs zoals Gill Meller en Joshua McFadden, die gezond maar vooral met heel veel smaak koken. Anna brengt je op ongelofelijk leuke frisse ideeën en gebruikt naar hartelust specerijen en groente. Ze haalt inspiratie uit India en het Midden-Oosten die ze moeiteloos mixt met haar Engelse achtergrond. 

geroosterde knolselderij, venkel en clementine met amandelaioli

voorgerecht of bijgerecht (4 personen) | vegetarisch | glutenvrij

1 knolselderij (± 600 g)
boter of olijfolie
2 venkelknollen, in partjes van 1 cm dik
2 clementines, ongeschild en gehalveerd
een flinke snuf chilivlokken
rasp van 1 (bio)citroen
zeezoutvlokken en versgemalen peper

amandelaioli
150 g geblancheerde amandelen
1 citroen
60 ml extra vergine olijfolie
1 tl dijonmosterd
1 teentje knoflook

Stap 1
Laat voor de aioli 100 g van de amandelen 30 min. tot 1 nacht weken in 125 ml koud water. Verhit de oven op 220°C.

Stap 2
Schil de knolselderij dik met een mes en snijd hem in onregelmatige blokjes ter grootte van een twee-euromunt. Maak de aioli. Leg de rest van de amandelen op een bakplaat en zet ze 8 min. in de oven. Bak ze geurig en donkergoudbruin, maar let goed op, want ze branden snel aan. Doe ze in een kom en laat ze afkoelen.

Stap 3
Giet de geweekte amandelen af en doe ze met 125 ml vers koud water, het sap van de halve citroen en de olie en mosterd in de blender. Maal het geheel op hoge snelheid tot een gladde, mayonaise-achtige pasta. Voeg de knoflook en geroosterde noten toe en maal het opnieuw glad. Kruid de aioli naar smaak met zout en peper en voeg zo nodig meer citroensap, olie of zout toe.

Stap 4
Verhit een grote koekenpan op matig vuur en voeg een flinke klont boter en de knolselderij toe. Kruid de knolselderij goed en bak hem aan alle kanten bruin. Verdeel hem over een bakplaat en zet de pan weer op het vuur. Bak de partjes venkel op dezelfde manier bruin; voeg wat meer boter toe als ze lijken aan te bakken.

Stap 5
Leg de clementines met de snijkant omlaag in de pan en bak ze 5 min. tot ze geblakerd zijn. Leg de clementines en venkel op de bakplaat en bestrooi ze met de chilivlokken en citroenrasp.

Stap 6
Zet het geheel 10 min. in de oven tot alle groenten gaar en rondom geblakerd zijn. Haal de clementines voorzichtig uit de schil, verdeel de partjes over de bakplaat en serveer het gerecht met flinke scheppen aioli.

bereiden ± 40 min. / oven ± 25 min.

RECEPT EN TEKST ANNA JONES

knolselderij-delicious